Sluis Havré

Sluizendag

2 September, op naar het Historisch Centrumkanaal. Dus maken we de schuit klaar, vullen onze voorraad water en varen om 10 uur het Centrumkanaal op. Het is een tochtje met 2 grote sluizen. Sluis Ouborg is de eerste en worden we 5 meter omhoog gedrukt en bij Havré nog eens 10 meter.
Het landschap is best leuk al neemt het roest % toe. Redelijk veel groen, de hoogvlakte bij Charleroi komt nadrukkelijker tevoorschijn en het is stil op het water. Zo af en toe een bootje maar dat mag geen naam hebben.

Scheepslift Historisch Centrumkanaal

Na zo’n 12 km is de afslag naar het oude Centrumkanaal dat geheel in ere is hersteld. Via een tunneltje komen we bij een nieuw sluisje, smal maar breed genoeg voor ons. Hier gaat het 6 meter omhoog. En dan liggen we meteen voor scheepslift 4. Een imposant stukje techniek uit begin 1900. Deze liften werken volgens de wet van Archimedes en kosten daardoor weinig aan energie. Hier gaat het 16,93 meter omhoog en krijgen we een prachtig uitzicht.
We vervolgen onze weg naar de eerste brug. Hier liggen we lange tijd te wachten maar uiteindelijk komt er een ploeg die het hele kanaal met ons mee zal gaan. En dan gaat het vlotjes.

Op diverse huisjes staat de afstand naar de volgende lift

En zo brengen scheepslift 3 en 2 ons weer elk 16,93 meter omhoog en volgt bij Houdeng lift nr 1, de oudste uit eind 1800 ons 15 meter tegen de berg op. Een geweldige tocht en zeker aan te bevelen!
We varen door naar Seneffe, daar is een JH waar we lekker rustig kunnen maffen. Het is wat later geworden dan gepland maar dat mag de pret niet drukken.
Morgen op weg naar de grote broer van deze 4 kleine liften. Op naar de Strepy Thieu! In één keer 70 meter omhoog of omlaag en dan komen we weer in Seneffe terug.