03-08-2015 Emblem – Mechelen

Zon op?
Half 7 werden we gewekt door Miss Mug. Herrieschoppend rond onze slaperige koppies kwam ze vertellen dat we moesten opstaan. Ank had het nog wat slechter, die is er om half 3 uitgegaan om de buren tot stilte te manen. Wat een ….  Dan toch Mr. Volvo maar weer eens aan de praat brengen zodat we rond half 9 bij sluis Duffel liggen.

Getijdenwater

Vuil meanderen
Na Duffel heeft de Noordzee vrij spel op de Beneden Nete. Door de eigenaar van de Linssen Sturdy uit 1988 kreeg ik wat tips mee. Kijk uit bij bruggen, gebruik je marifoon om aan te kondigen waar je bent. Ondanks dat je in de afvaart zit en dus voorrang hebt vullen de beroepsschippers dat hier toch wat anders in. We komen op afgaand tij en hebben dus stroom mee als we de sluis verlaten en treffen daar allerlei vuil aan. Boomstronkjes, riet, flessen en wat er allemaal al niet meer blijft drijven. Een beetje vuil-meanderen dus. Dan de verkeersbruggen onder de snelweg, deze zijn zo’n 100 meter lang en vol draaikolkjes afhankelijk van het tij. Best even opletten want voor je het weet neemt de stroming je roer over. De sterkte van de stroming is ca. 3 km maar onder de verkeersbruggen is dat wat extra, gratis en voor niets.

De Dijle

Zwaar aan het werk
Vanaf de Beneden Nete draaien we bakboord uit de Dijle op. Een oud riviertje dat we regelmatig in dit gebied zullen tegenkomen, varend en wandelend. Bij de driesprong Zennegat houden we bakboord aan om op de Dijle te blijven. Alle bruggen zijn hoog zat, de laagste is ca 3,80 m en aan het einde van de bevaarbare Dijle ligt sluis Beneden-Mechelen met een verval van circa 80 cm. Na de sluis vaar je door de oude haven en houdt stuurboordwal. Op 400 m van het oude centrum ligt de jachthaven met langssteigers waar je prima kunt aanmeren. Stroom en water zijn beschikbaar en uiteraard de stad Mechelen aan je voeten.

Mechelen

TOL poort.
Even een stukje wandelen en je staat zo in het historische deel van Mechelen, op de Grote Markt moet je gewoon even een terrasje pikken en tot rust komen anders houden je voetjes het niet lang vol. Bij de VVV pikken we een foldertje op met wandelingen, pikken er één uit en volgen die gedwee. Ondertussen willen we ook een wespenval scoren want die objecten beginnen een beetje eigen te worden. Na het begijnhof, parkjes en kerken en de winkelstraten vinden we het mooi geweest. Pikken nog een laatste terras en keren naar de Silver Lining terug.

Haven collecte

Nog maar net aan boord verschijnt een meneer die geld van ons wil hebben. Hij is nogal vasthoudend en na het vertonen van onze VVW lidmaatschapkaart gaat hij akkoord met 50% van de prijs. Uiteraard wijzen wij alle overige opties (stroom en water) af zodat we als echte Hollanders voor een prikkie in het centrum van Mechelen vertoeven.
Omdat het nogal warm is blijft alles openstaan zodat het vannacht een beetje kan afkoelen in onze Linssen hut.

Plannen?

Zekers, Leuven staat op het programma. En dat betekent een paar sluizen en een stel bruggen die open mogen. Maar dat kan even wachten, eerst de kijkers maar wat rust gunnen.
Meer lezen en weten over de Silver Lining?
Breng dan een bezoek aan onze site
www.msSilver-Lining.nl
Dit blog  wordt samengesteld door Ron & Ank Tol, de eigenaren van de Silver Lining. Het blog mag je zo nu en dan lezen met een korrel zout en gebruikt voorvallen rondom de Silver Lining. De tekst wordt op persoonlijke titel gepubliceerd en kan dus afwijken van de mening van alle anderen. Als je wilt reageren vinden we dat leuk via Silver-Lining@ziggo.nl. Als je onze tekst wilt kopiëren dan willen we dat graag even weten. Op jouw verzoek kunnen we ook een presentatie verzorgen; voor je clubleden op een koude winteravond bijvoorbeeld.
Wij varen een Linssen Classic Sturdy 35 AC uit 1991. Een dijk van een boot!