België – Belgien – Belgique

Belgie Vlag Belgium

2015 Van de zuurkool naar de vlaaien

In 2012 zijn we al eens bij onze zuiderburen op bezoek geweest. Toen was de eerste buitenlandse reis met Silver en zijn standaard bemanning Mr. & Mrs. Volvo en Miss Truus Sanitaria. Deze keer doen we een iets ander reisje. We gaan eerst naar Maasbracht en Maastricht en willen dan de Willemsvaart naar de woestijn nemen. Daarna via Geel en Lier – ontmoet vriend Gummi hier – naar Mechelen en Leuven. Daarnaast hebben we Brussel, Ronquieres en de Strepy Thieu op onze verlanglijstje gezet. Weer even verder bezoeken we de Europese Cultuurhoofdstad Mons/Bergen en nemen we een sluizentrap richting het noorden. Tot slot maken we nader kennis met echte reuzen. Op naar Gent en via de schilderachtige Leie naar Deinze. Uiteraard staat Brugge ook op de lijst maar bovenaan staat het gebied, De Westhoek,  dat in de eerste wereldoorlog nog net België was met alle historische gebouwen en monumenten, musea en gedenkplaatsen. Ook de weg terug naar het noorden is zeker de moeite waard geweest. Kortom, een uiteenlopende, interessante trip van 70 dagen met lol en treurnis. Het werd een toppertje, onze aanbevelingen vind je in de reisverslagen.

Onze aanlegplaatsen:

Zaandam, Vianen, Tiel, Veghel, Someren-Eind, Maasbracht, Roermond, Maastricht, Bocholt, Lommel, Leopoldsburg, Mol, Geel, Lier (Emblem), Mechelen, Leuven, Klein Willebroek, Brussel, Itteren, Seneffe, Bergen, Ladeuze, Aat, Geraardsbergen, Ninove, Aalst, Dendermonde, Gent, Deinze, Beernem, Brugge, Nieuwpoort, Diksmuide, Ieper, Alveringem, Veurne, Antwerpen, Tholen, Middelharnis, Rhoon, Schiedam, Delft, Voorschoten, Oude Wetering, Purmerend, Alkmaar, Heerhugowaard.

Datum
Reisverslag
Fotoalbum
Omschrijving

Maandag
2015-09-14
Behoedt U voor het zwarte gat!

datum
Behoedt U voor
het zwarte gat!

Behoedt U 1
Behoedt U 2

Tja dan zit je in Voorschoten. Wat nu? Echte Hollandse regen kennen we nu wel. We gaan even wat langere vaardagen maken om toch op tijd bij Heer Hugo aan te bellen. Sim Sala Bim routes zijn de mooiste momenten die je beleven mag!

Donderdag
2015-09-03
Van Isera Portus naar Koninklijke graven

datum

Slechts 8 graden als we wakker worden, brrr waar is mijn muts? We gaan van Sint Joris naar Brugge, dat kost wat (tijd) en je krijgt wat. Met konvooivaren moet je er bij zijn en ander sta je in de wacht.  En daarna door naar Willem van Oranje als die thuis is.

Woensdag
2015-08-26
Vanuit Brugge gaat het van poort naar poort

datum

Camera op de buik en dom kijken! Reisleidster Ank heeft een fietstour uitgezet door Brugge die de moeite waard is. Daarna willen we naar het zuiden maar eerst richting Plassendale en dan Nieuwpoort om de Westhoek te bekijken.

Woensdag
2015-08-12
Niet bang worden van een sluistrapje

datum

Wat later dan verwacht verlaten we de vervuilde en onvriendelijke haven van Bergen en gaan het Kanaal Nimy-Blaton-Peronnes op. Niet echt heel spannend en mooi is vaak anders. Gelukkig een klein stukje want bij Blaton slaan we af naar het eerste sluisje.

Maandag
2015-08-03
Snelstroomlijn naar
Mechelen & Leuven

datum

Half 7 wakker worden door Miss Mug. Herrieschoppend rond onze slaperige koppies kwam ze vertellen dat we moesten opstaan. Ank had het nog wat slechter; die is er rond half 3 uit geweest om de buren tot stilte te manen. Dus wordt al vroeg de groene Zweed aan het werk gezet.

Vrijdag
2015-07-24
Silver wil meten
om te weten

datum

In Maastricht worden we vroeg gewekt door bouwvakkers en grasmaaiers. Tijd om te gaan dus! We willen door Sluis 19 de Willemsvaart op om snel in het patattenland te zijn. Ergens langs dat kanaal willen we een goed heenkomen zoeken voor de nacht en dat gaat lukken!

Zondag
2015-07-12
Van de zuurkool
naar de vlaaien

datum

In dit eerste deel van onze trip naar Limburg en België nemen we je mee naar Maasbracht en Maastricht. In Maasbracht maakt Silver kennis met de laatste nazaten in de familie. Daarnaast zwerven we wat in de omgeving en bezoeken een paar leuke stekjes.

2012 – Avontuur in België

Vanaf 15 augustus tot 15 september zwerft Silver door het land van onze zuiderburen. Met de schippers, aangevuld met Mr. & Mrs. Volvo en juffrouw Truus Sanitaria. Een tocht om nooit te vergeten. Vele lieve mensen ontmoet en leuke steden en dorpen bekeken, maar ook veel bruggen en sluizen gehad en vooral veel mooi weer. We starten in Zaandam en door wat pech komen we die dag niet verder als de Westeinderplassen om daarna zuidwaarts. Via de Hollandsche IJssel, de Noord en Hollandsch Diep naar de Volkerak– en de Kreekraksluizen bereiken we Antwerpen.
Wat volgt is een tocht over de Beneden- & Boven Zeeschelde (getijdenwater) en een opeenvolging van mooie plaatsen als Dendermonde, Gent, Oudenaarde en meer. Via de zuidelijke route varen we via het Kanaal Nimy-Blaton-Péronnes naar Mons/Bergen om daarna via het Centrumkanaal, Kanaal Brussel-Charleroi en de Samber de Maas op te stomen naar Namen. Dan in de afvaart naar huis via de Maas, Waal, Noord en de Hollandsche IJssel en in Amsterdam de Kostverlorenvaart, het IJ en het Noordzeekanaal om uiteindelijk in de Bruynzeelhaven in Zaandam af te meren.

Onze aanlegplaatsen…

Zaandam, Westeinderplassen, IJsselmonde, Volkeraksluizen, Tholen, Antwerpen, Dendermonde, Gent, Oudenaarde, Péronnes, Péruwelz, Bergen, Seneffe, Auvelais, Namen, Luik, Maastricht, Wessem, Wanssum, Helmond, Sliedrecht, Oude Wetering.

Datum
Reisverslag
Fotoalbum
Omschrijving

Zondag
2012-09-09
Take me home

datum
Gouwe Aquaduct Gouda
Take me home

Take me home 1

We zijn in Maastricht en gaan in noordelijke richting naar de thuishaven in Zaandam. Nog tal van sluizen waar we ons niet druk om maken en druk vaarwater zoals de Noord en de Waal. Ook stromend water houdt ons niet meer tegen!

Donderdag
2012-08-30
Monumenten in Wallonië

datum
Belgie Strepy Thieu

In dit deel nemen we je mee door Franstalig België. We bekijken een aantal hoogstandjes van onze zuiderburen, varen door roestige streken en Silver wordt gebruikt als BBQ tafel. Uiteindelijk zitten we aan de warme kersen met slagroom in Nederland.

Donderdag
2012-08-23
Onthaasten in Vlaanderen

datum
Doornik Belgie
Onthaasten in Vlaanderen

Onthaasten in Vlaanderen

Het tweede deel van onze reis naar België brengt ons van Gent naar het Waalse Péronnes in de Vlaamse Ardennen. Maar niet nadat we Gent goed bekeken hebben en er vooral van genoten hebben. Wat een leuke stad!

Dinsdag
2014-08-14
De weg naar Belgie

datum
Even wat repareren

Vanaf 15 augustus hebben we een toertocht gemaakt met de Silver-Lining door België. Het werd een tocht om nooit te vergeten! Veel lieve mensen ontmoet, leuke steden en dorpen gezien, veel bruggen en sluizen gehad en vooral veel mooi weer.