Duitsland – Germany – Allemagne

Duitse vlag Germany

Vaaravontuur in woord en beeld

Hier tref je allerlei media aan wat met avontuur te maken heeft. Deze pagina gaat over onze Duitse avonturen in 2013 en 2014. Deze keer is het Duitsland dat favoriet is. Het westelijk deel bestaat vooral uit kanalen zoals het Wesel-Datteln Kanal, het Dortmund-Ems Kanal, het Küstenkanal, het Elbe-Havel Kanal en natuurlijk het 325 kilometer lange Mittellandkanal. Uiteraard zijn er ook rivieren zoals de Rhein, Weser, Ems en de Hunte. Bezienswaardigheden tref je overal aan, een greep: Bremen, Münster, Osnabrück, Lingen, Papenburg.

Het oostelijk deel heeft onze voorkeur. Daar tref je de grote rivieren Oder (naar Polen en Stettin) en Elbe (naar Tsjechië) en het Mecklenburger Gewässer en Märkische Gewässer, verscholen tussen natuurgebieden en aantrekkelijke dorpen en steden.

Duitsland is ook het land van de kastelen en burchten, vergeet hierbij bijvoorbeeld Schwerin & Oranienburg niet.
Het overgrote deel van de gelinkte informatie komt van Wikipedia NL maar soms wijken we af omdat die link betere, leukere informatie biedt.

Ook het gedetailleerde reisverslag en foto’s van de betreffende etappe zijn aanwezig. Klik ook eens op bovenstaande plaatjes en/of beweeg je muis er over heen. Er komt dan extra informatie, veelal van Wikipedia, om je extra op de hoogte te brengen!

Geniet met ons mee en heb je vragen gebruik dan het contactformulier en dan reageren we z.s.m!

2014 – Duitsland, Weser, Elbe, Peene en Oder

Hieronder vindt je de media van onze verhalen, ervaringen, avontuur en belevenissen tijdens deze reis naar Duitsland, Tsjechië en Polen. In Duitsland varen we via het Mittellandkanaal en de Weser eerst naar Kassel. Onderwijl zullen we ook de Saale opgaan. Dan terug om vervolgens via de Elbe en de Moldau naar Praag te verhuizen. Dan gaat het vaarplan naar Berlijn en de Märkische Gewässer om vervolgens via de Oder naar Stettin in Polen en de Peene te bezoeken. Weer terug willen we via de Mecklenburger Gewässer naar Schwerin en Lübeck om marsepein te halen. Vandaar keren we naar huis maar via welke weg weten we nog niet. 

Bezochte plaatsen onder andere…

Hattem, Hoogeveen, Erica, Haren, Dortmund-Ems-Kanal, Lingen, IbbenbürenHörstel,  Hollage-Osnabrück, Bad Essen, Minden, Haste, Vechelde, Wolfsburg, Bergfriede, Haldensleben, Elbe, Magdeburg, Dessau, Coswig, Lutherstadt Wittenberg, Prettin, Torgau, Meißen, Dresden, Postelwitz, Genthin, Burg, Ketzin, Potsdam, Spandau, Berlijn-Charlottenburg, Berlijn-Köpenick, Senzig, Langer See, Bad Saarow, Gosener Kanal-Alte Kai, Berlijn-Kladow, Oranienburg, Sachsenhausen, Finowfurt, Oderberg, Schwedt, Mescherin, Stettin, Anklam, Loitz, Aalbude, Malchin, Sophienhof, Gartz, Marienwerder, Zehdenick, Prerauer Stich, Mildenberg, Bredereiche, Lychen, Fürstenberg, Ravensbrück, Wolfsbruch, Rheinsberg, Bikowsee, Rechlin, Röbel, Waren, Malchow, Plau am See, Lübz, Garwitz, Schwerin, Banzkow, Neustadt-Glewe, Eldena, Dömitz, Lauenburg, Güster, Lübeck, Wulfsturf, Bad Bodenteich, Osloß, Lohnde, Greven, Gelmer, Münster, Lüdinghausen, Dorsten, Wesel, Emmerich, Wageningen, Vianen, Rotterdam, Oude Wetering, Zaandam.

Datum
Reisverslag
Foto album
Omschrijving

Donderdag
2014-08-21
Going Home St. Jozef, het is mooi geweest!

datum
MLK Protestvlot
Going Home St. Jozef,
het is mooi geweest!

Going home 1
Going home 2
Going home 3
Going home 4
Going home 5

Naar huis is naar huis en via het Elbe-Seiten-Kanal is dat goed te doen. Eerder hadden we al de scheepslift bij Lüneburg, vandaag sluis Uelzen als hoogste punt. En wordt het weer vaste prik langs het Mittellandkanal waar we stranden in Heidanger en dat is geen straf.

Dinsdag
2014-08-05
Maar Sturdy Jozef, Pein komt toch van Mars?

datum
Rathaus Lübeck

Vanuit de metropool Garwitz drijft Silver de Elde af naar hogere oorden. Een paar bruggen en sluizen brengen Silver op ruimer water maar het blijft een Innensee. Wellicht vinden we straks ook een Außensee. Een beetje verkennen van een Koninklijk stadje en nog wat bewaren voor later.

Zaterdag
2014-07-19
Met St. Jozef naar prinses Rapunsel

datum
Voor anker Prerauer Stich

Silver gaat op stoom naar het noorden en verlaat de mooie ankerplek. We gaan klei trappen en snuiven, of te wel een kort tochtje op deze mooie snikhete dag gaan wij aan sightseeing doen en onze cultuurwaarde weer wat opschroeven. Opgepast! Sommige foto’s zijn gemaakt in concentratiekampen uit WO-II en kunnen schokkend zijn.

Zaterdag
2014-06-28
Sturdy Jozef spreek je ook Pools en Deens?

datum
Finowfurt Tankwagen

Op weg naar het oosten, daar waar de wijzen alles weten. Silver ploegt door weer en wind over de kanalen en door sluizen om maar een leuk plekje te vinden. Maar dat lukt hem altijd. Dan even uitrusten op een historische plek. Opgepast! Sommige foto’s zijn gemaakt in concentratiekampen uit WO-II en kunnen schokkend zijn.

Vrijdag
2014-06-13
Sturdy Jozef brengt ons naar Spandau Ballet.

datum
Potsdam Heiligenland Kirche

Half 9 en Silver snort al het kanaal op. Wederom door een aantal natuurgebieden met de ontelbare roofvogels. Op naar Genthin. Het voordeel van vroeg aankomen is dat je een strategisch plekje kan uitzoeken in de kleine haven van Genthin waar je vooral vroeg in de avond een jerrycan brandstof kan halen.

Donderdag
2014-05-29
Waar gaat dat heen Sturdy Jozef?

datum
Elbe Peilschaal

Buiten is het winter en het water klettert op het dek. Het is 6 uur en Silver smeert ‘m. Op naar het zuiden, op naar het porselein en de wijn. Maar eerst komt die Polizei langszij. Papieren bitte!

Donderdag
2014-05-22
Waar gaat dat heen Sturdy Jozef?

datum
Minden Obere Schleuse

Vanuit het zonnige Haldensleben vaart Silver het MLK weer op om de laatste 20 km naar de schepenlift en sluis Rothensee. Dit om af te dalen naar de Elbe die met stroom tegen wat onwennig aan voelt; maar we volgen een Hamburger die hier vaker is geweest. Dan gaan we ons aangeven in de Zollhafen voor een overnachting.

Dinsdag
2014-05-13
320 km met Sint Jozef over het Mittellandkanal

datum
Kampen brug
320 Km met Sint Jozef
over het Mittellandkanal

320 km met St. Jozef 1
320 km met St. Jozef 2

Om de dag laten we de accu’s van Silver weer even snoepen aan de 230 V. Daar tussen door bivakkeren we op gratis plekken. Langs het Mittellandkanal zijn er genoeg en echt hinderlijk vinden wij het niet. En… het MLK is mooi en verveeld ons niet snel.

Zondag
2014-05-04
Met Sint Jozef de grens over

datum
Met Sint Jozef
de grens over

Met Sint Jozef de … 1-1


Hoe beknopt kun je zijn. We gaan Duitsland in, Kassel bekijken, Tsjechië bezoeken en als het meezit ook Polen met een bezoek vereren.

2013 – Berlijn, Potsdam, Märkische Gewässer, Bremen

Donderdag 30 mei afscheid genomen van vriend en vijand zodat we vrijdag onze handen vrij hebben om te doen wat we willen doen. En dat valt wel mee, vooral inpakken en in de Seat gooien. Dus rond de middag naar Zaandam waar we de ingepakte spullen nog een plek geven en maken we ook tijd om de nieuwe TurboWiFi antenne te installeren. Bij de oude was de kabel gewoon te lang en daardoor duurde het te lang voordat er van de antenne een antwoord terugkwam. Dan nog even olie checken en dergelijke en ’s avonds het laatste nieuws downloaden qua weer voor de komende dagen. Op tijd naar bed omdat we morgen een aardige reis voor de boeg hebben. We willen naar het ketelmeer en dat is met de weersvoorspelling voor 1 juni al een hele uitdaging. 

Bezochte plaatsen zijn onder andere:

Haren, Lingen, Osnabrück, Bad Essen, Minden, Idensen, Hannover, Wolfsburg, Vechelde, Haldensleben, Burg, Genthin, Brandenburg, Ketzin, Werder, Senzig, Potsdam, Berlijn, Neu Venedig, Bad Saarow, Schmöckwitz, Faldensleben, Nienburg, Dörverden, Verden, Bremen, Elsfleth, Oldenburg, Surfeld, Ter Apel, Groningen, Lauwersmeer, Joure, Hasselt, Hattem, Elburg, Spakenburg, Almere-Haven.

Datum
Reisverslag
Foto album
Omschrijving

Dinsdag
2013-08-06
Van Ter Apel naar Zaandam

datum

Weer in Nederland, alhoewel… we liggen aan wal in een oude sluis en net 20 meter over de grens. Via Groningen en Friesland gaan we naar Zaandam en nemen afscheid van onze vaarmaatjes!

Dinsdag
2013-07-23
Van Minden naar Ter Apel

datum

De sluisstakingen zetten door en dus zijn we wat langer in Minden. Een goede plaats om te bekijken. En voor de boeg liggen ook nog wel toppertjes m eens een biertje te vatten!

Vrijdag
2013-07-12
Op naar Minden

datum

We gaan westwaarts, wellicht naar Minden en dan een uitstapje naar Bremen. Wel komen we langs Hannover met de Herrenhausen Garten, denk aan Versailles maar dan groter.

Zaterdag
2013-06-29
Van Potsdam naar Potsdam

datum

Vanuit Potsdam bekijken we Potsdam en Berlijn en zakken af naar het Märkische Gewässer met kristalheldere ankerplekken en kuuroorden zoals in Bad Saarow. Een tocht door fantastische natuur gebieden!

Zondag
2013-06-09
Van Haren naar Rathenow of…

datum

Het wordt tijd voor de grote kanalen zoals het Mittellandkanal en het Elbe-Havelkanal. Totale lengte meer dan 400 km. Het weer is goed!

Zaterdag
2013-06-01
Op naar Duitsland

datum

We gaan op weg naar Duitsland, naar Berlijn en het Märkische Gewässer. Maar dat is nog een paar zeemijlen verderop! Kom je ook?