Gaan we nog wat doen, Silver?

Denkwerk

The Bridge

The Bridge

Allerlei kaarten nodig

Kaarten

Vaarinformatie

Vaarwijzer Scandinavie

Wat zijn onze plannen?

Even pas op de plaats

We wilden heel wat; een reis naar Zweden is voor ons een uitdaging, stemt tot serieuze voorbereiding en tot ontzag. Maar helaas, een machtig instrument waait over de wereld heen en dat noemen de mensen die zeggen dat ze het weten Covid-19. We hebben er allemaal dagelijks mee te maken.

En dus… geen reis naar Zweden. En als reserve hadden we Frankrijk staan, ook daar kan een streep door. Nu  zijn we gestopt met plannen en wachten maar even af. Dat zal wel ergens in juni worden en daarna zien we wel verder.

Een kortere reis door de Zeeuwse of Friese vaarwateren zou kunnen, of allebei. Het Waddengebied is een optie. Maar ook België en Duitsland is nog goed te doen. Kortom, het blijft koffiedik kijken.

Plan voor 2021? Driemaal raden!

De 1e etappe in 2018

Nog even onze gedachten afstemmen?

We gaan, denken wij, nog een jaar of 5 verre reizen maken, daarna zal het wel of korte trips zijn of we gaan wat anders doen. En misschien worden het wel 4 jaar of 6. Wie het weet mag het zeggen! Maar we houden daar wel wat rekening mee.

De komende jaren hebben we nog genoeg wensen en ideeën om landen te bezoeken. Frankrijk staat favoriet voor 2021, Polen willen we nog bezoeken, denk dan aan Gdansk, Warschau en andere plaatsen en plekken; en wie weet nog een tweede poging om Tsjechië en Praag te bezoeken. Indien we op deze wijze onze laatste verre reizen kunnen gaan volbrengen dan zijn wij al tevreden. En de tijd daarna? Die hebben we nog niet ingevuld. Geen camper want dat is meer stress als varen. En dus zal het wel vliegen worden. Waarheen? Ach, weet je, dat zien we dan wel weer.

Je gaat op reis en je neemt mee…

Elektronisch: PC-Navigo, WinGPS, NV-Verlag
PC Navigo heeft duidelijk de voorkeur, lekker voor de binnenwateren. WinGPS als back-up en is op de Oostzee met de NV-Charts wel handig. Althans voor een deel want de oostkust van Zweden heeft Delius-Klasen dan weer in handen. Helaas mag PC-Navigo dit niet leveren in hun formaat. En dus gaan we weer even buurten bij Datema-Amsterdam.

Dan zijn er de ouderwetse waterkaarten van Nederland, Duitsland, Polen, België, Frankrijk en de Oostzee. Makkelijk voor het overzicht en je een idee te geven wat er mogelijk is. Bovendien een back-up indien de elektronica het laat afweten.

Pilots/Vaarwijzers

Normaal ben ik wel enthousiast over de vaarwijzers over Duitsland en België. Dat zijn lekkere boeken om te lezen en waardevol aan boord. Minder enthousiast ben ik dan weer over Nederland (beschrijft niet of nauwelijks de helft van het vaarwater), Frankrijk (zoek je eigen een Franse slag in de rondte) en de Oostzee (geschreven door zeilers en hun narigheden). Natuurlijk is dat onze mening en die mogen nog steeds uiten, denk ik.

Techniek

AIS Transponder onder het motto ‘zien en gezien worden’, een 2e (hek) anker voor de Scandinavische wateren, elektrische vouwfietsen, wifi en reserveonderdelen zoals filters, slangen en impellers.

Kun je ons vinden?

Klik eerst hier op de link naar de Traffic site. Ons mmsi nummer is 244050170. Daarop kun je ook zoeken. Dat is ons identificatienr zoals we daar geregistreerd staan. In de winterperiode wordt er door ons niet uitgezonden en zul je ons dus niet vinden. Wellicht een plaatje van Silver in Heerhugowaard. Ook als we langer dan 30 minuten stil liggen wordt er van uitgegaan dat we in een haven gearriveerd zijn of dat we liggen te wachten voor een sluis. Ook dan wordt het wat onduidelijker. Out of range heet dat dan.

Tijdens de vaart stuurt onze AIS regelmatig onze positie door naar andere schepen en Traffic.com, Dus als je ons ziet verschijnen dan heb je de meest actuele plek voor je neus. Op die manier vaar je een beetje met ons mee naar een volgende bestemming.

Zijn we al ergens geweest?

Maar natuurlijk, we hebben al hier en daar wat gehuchten en nederzettingen gezien. We dobberen al geruime tijd mee en voor de schipper begon dat al als kind. Deze historie kun je op onze pagina Historie bekijken.
Soms een dorp of provinciestadje en ook hoofdsteden zijn niet meer zo onbekend.
De een nog leuker als de ander. Als je dan een stukje zoekt waar je nog niet bent geweest wordt het wel steeds een beetje lastiger.
Om jullie een idee te geven kun je hiernaast bekijken waar we wel eens geweest zijn. Op verzoek van onze bezoekers hebben we een verdieping in de symbolen aangebracht. Bovendien kun je het beeld vergroten en verkleinen.

De anker-symbolen zijn de plekken waar we in een jachthaven overnacht hebben. De “P” is veelal een gratis ligplek en kan ook een intiem ankerplekje zijn.  Met de verrekijker geven we aan dat je op deze plek, behalve winkels ook andere zaken kunt bekijken zoals kastelen, musea, gebouwen, historie en andere leuke dingen. Uiteraard waar wij zijn is het altijd de moeite waard! Soms is ook een gratis ligplek beschikbaar bij plaatsen die je zou moeten bezoeken, zoals Berlijn Charlottenburg bijvoorbeeld. In zo’n geval hebben we een keuze gemaakt.