Vaarseizoen komt op gang

Het vaarseizoen is al weer bijna twee maanden aan de gang en het zonnetje zorgt er voor dat het steeds wat aangenamer wordt rondom onze watersport locaties. Vele verenigingen hebben net de pinkstertochten gehad met een geweldige afsluiting met de zon als gast. Ook de pers doet hier en daar een duit in het waterzakje als ik kijk naar het aantal berichten wat verschenen is. Zo is er van onze Franse zuiderburen al gemeld dat de Maas wat moeilijkheden kan opleveren al zal dat met de Franse slag wel opgelost worden. Dichterbij huis ligt de Vlaamse Westhoek. Wij zijn er geweest en raadt het iedereen aan. Voor onze pleziervaarders die naar het wijze oosten willen is er een stukje over het Mittellandkanal. Zowel met de boot maar zeker ook met de fiets en leuke omgeving. Trouwens langs alle rivieren en kanalen loopt wel een fietspad door de mooiste gebieden. Een beetje negatief is dan dat er ook meer ongelukken en overtredingen gebeuren. Dus pas goed op jezelf, houd het gezellig en veilig en kom gezond weer thuis.

Franse vaarders

Voor iedereen die dit vaarseizoen naar Frankrijk willen gaan dobberen check dan de site van de VNF. Er zijn nogal wat werkzaamheden op de Maas en andere wateren. Er worden einddata genoemd maar op twee dingen kunnen we die Fransen volledig vertrouwen, die einddatum wordt nooit meer aangepast en het werk loopt altijd uit. En dan heb je nog iets te maken met de waterstand, die wil ook nog wel eens net niet op peil zijn. Altijd fijn om wat zekerheden te hebben in het leven. Meer weten, kijk eens op de Facebookpagina of volg de link naar Frankrijk.

België Westhoek

Dan is misschien België dit vaarseizoen een alternatief. Zonder alle andere streken tekort te doen is de Westhoek dit jaar aan te bevelen. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Duitsers zich moesten overgeven aan de geallieerde strijdkrachten. In de Westhoek zijn tal van plaatsen die daar aan herinneren. Niet alleen musea maar ook loopgraven en de vele begraafplaatsen drukken een stempel op het glooiende landschap. Ieper is een plek die je niet mag missen. Elke avond vanaf 20:00 uur vindt daar een herdenking plaats van de gevallenen uit Groot Brittannië. Zorg dat je zeker een half uur van te voren aanwezig bent. Het is altijd druk bezocht. Meer weten kijk dan op deze pagina.

Duitsland Mittellandkanal

Dat het Mittellandkanal lang is (325 km) dat weten we ondertussen wel. Ook dat er diverse natuurgebieden doorkruist worden met roofvogels boven je schipperspetje. Het kanaal staat in verbinding met de Rijn in het zuiden en de Waddenzee in het noorden. Bij km 256 passeer je de voormalige Oost-Duitse grens met voldoende ligplaatsen bij het prima restaurant. Na het Elbe-Seitenkanal drijf je al vrij vlot langs de Volkswagenfabriek in Wolfsburg, zeker leuk om te bezoeken. In het oosten kom je na sluis Hohenwarthe op het volgende kanaal terecht, het Elbe-Havel kanaal. Dat brengt je in de buurt van Brandenburg en Berlijn. Onze ervaring is dat de Duitse wateren prima te bevaren zijn al hebben de regenrivieren (Elbe, Weser, Oder bijvoorbeeld) soms een lage waterstand. Maar hoe komt het dat het Mittellandkanal altijd genoeg water heeft? Meer wetenswaardigheden over het Mittellandkanal (MLK) vindt je op deze website.

Opening nieuw deel Sloepennetwerk

In dit vaarseizoen wordt in Alkmaar een nieuw rondje geopend en wel op 2 juni. Een rondje door het prachtige Noord-Holland-Noord geeft je een totaal andere kijk op dit deel van Nederland. Ik geef zeker geen hoogtepunten weg maar Recreatiehaven Broekhorn mag je niet missen!

Golfje pakken?

Voor de rib eigenaren of wellicht wel met je Linssen of Pikmeer is dit wel een leuke bezigheid als je van wat spanning en avontuur houdt! Voor die tijd moet je wel even geduld hebben om zo’n golfje te pakken.

Botsing en zwemmen maar…

Op een mooie dag huur je een zeilboot in ons mooie Friesland en dan ga je lekker op pad. Misschien nog wat onwennig maar een beetje schipper vaart bij elke wind nietwaar. Totdat je een sluisje in wilt en er een bruggetje in de weg ligt. Nou ja, sluisje, bruggetje? Lees er meer over bij  Nauticlink.

Niet altijd blij

Ben je in Lemmer net even lekker aan het varen in je rubberboot komt er weer zo’n malloot die gewoon over je heen vaart. De snelheden weet ik niet maar uit je doppen kijken kan ook helpen. De Telegraaf weet natuurlijk meer!

Grijze vloot ontzorgen

Nederland vergrijst, ook op het water. Medemblik en Monnickendam springen in op deze ontwikkeling. Zij komen met nieuwe concepten om het leven als watersporter te ’ontzorgen’.