Van de regen in de drup of van 40 graden naar 11 C

23-8 Minden – Bad Essen

Onze beschermheer vaart mee en soms mag je hem zien.
Weer bijtijds op vandaag. Nog even naar de Nettomarkt die zit zo’n 400 meter van de haven vandaan en dan op weg naar Bad Essen, een stukje van 35 km. We zijn voor 9 uur al terug zodat we 9 uur behoedzaam uit het krappe deel van de haven varen. Gelukkig is de wind nauwelijks aanwezig en dan gaat het achteruit varen nog wel. Langs dit stuk van het MLK zitten nog 2 JH’s. JH Lübbecke op KM 80,3 en Preußisch Oldendorf op 70,6 KM. Lübbecke ziet er goed uit en kun je ook met wat grotere boten prima liggen, eten en drinken. Wij hebben dat nooit gedaan omdat het nooit zo uit kwam maar 2 clubleden van de Linssen Owners Group (LOG) wel. De tweede haven ligt in een kom direct aan het MLK, is westelijk ondiep tot zeer ondiep. Wel een camping maar niks voor ons. Dan kun je net zo goed een gratis plek nemen. In Lübbecke ligt nog wel een 40.9, de Nice Tine. Zo maar even gespot! Op het MLK zijn we al snel 1 vrachtschip voorbij gevaren en daarna was het rust. We hebben meer dan een uur alleen gevaren. Heerlijk, best wel lekker na al die tegenliggers van gisteren. Wel kwam onze beschermheer nog even langs tuffen. Overigens heb je de meeste last van polyester Sportboote met een soort Deckbridge en 2 motoren. Gisteren was er een man die trots aangaf dat hij wel 140 km op 1 dag had afgelegd op het Elbe-Seiten-Kanal en het MLK.
Het Wiehengebirge

De gratis ligplek in Bad Essen ligt voor een Baustelle. Daar worden een paar villa’s neergezet en een nieuwe marina gemaakt met Europese steun uiteraard. Frau Merkel doet het goed. Op de achtergrond zien we het Wiesengebirge weer opduiken. Als we op de ligplek aankomen ligt er net 1 bootje, in het midden natuurlijk. Binnen 15 minuten is de plek vol, er liggen dan 4 bootjes. We liggen net en het gaat weer eens regenen. Ank gaat toch het dorp in en ik doe wat dingen op de boot. Tijdens haar loopje krijgt ze te maken met onweer en een paar extra buien. In Bad Essen is de historische markt aan de gang. Mensen in klederdracht en oude ambachten zat. Er is van alles te eten. Jammer dat Ank geen fototoestel bij haar had. Morgen ons laatste stuk op het MLK en daarna zakken we wat zuidelijker. Het aantal KM dat we tot nu toe gevaren hebben staat toevallig op 3500 km, hoe mooi kun je het afronden?

24-8 Bad Essen – Ibbenbüren

 

De boten en treinenvullert.
Jazeker om 9:15 uur spotten we de eerste blauwe gaten in de dichtbewolkte hemel. Wordt het nog zomer of blijven we hier in de herfst hangen. We gaan het vandaag allemaal meemaken maar een temperatuur van 11 graden gaan we toch behaaglijk binnensturen.  Het is natuurlijk al de derde keer dat we hier varen, vorig eenmaal en nu de tweede en derde keer. Foto’s maken wordt een spel van herhalingen en ook de verhalen vertonen vaak veel gelijkenissen. In ons plan hadden we JH Recke maar omdat we daar al rond 1 uur waren besloten we toch te kiezen voor de romantische plaats Ibbenbüren. Iedereen weet uiteraard waar dat licht en deze prachtige stad beschikt over een mooie zonsondergang. Dat is dan ook het meest fantastische dat hier plaatsvindt. J In de Hafen van Ibbenbüren lig je beschut en rustig. Althans van zondag tot maandag. Tot 7 uur. Dan beginnen de spoorwegen de volgeladen karretjes te verplaatsen en vult de fabriek van Bergschneider de lege karren en de boten.
Onze buren

Er liggen er nu drie. Een Groninger, een Zeeuw en een Duitser. Onze buren zijn een nest paarden en rode treinwagons. Het MLK is hier nog 4 km lang, nog 1 Sicherheitstor en dan gaan we bakboord uit het Dortmund-Ems-Kanal op (DEK). Dat worden weer sluizen tot aan de Rijn. Hoe we dat gaan doen weten we nog niet precies maar de tijd zal het zeker wel uitwijzen. En zomer of herfst? Wij hebben beide even gezien. Zo is het windstil met een zonnetje er bij en dan is het 23 graden en even later steekt de wind op, komt de depressie naderbij en daalt het kwik naar 17 graden. De Silver Lining ligt dan bezaait met blaadjes die van boven komen. Verder is de ligplek heel veilig. Er lopen mensen met honden, joggers zie je voorbij hollen, kijkers naar mooie Sturdy’s en oom agent komt ook elke keer langs. Niks mis mee toch? Of juist wel?