10-09-2015 Middelharnis – Rhoon

De grote oversteek

Omdat het een klein stukje is slapen we even lekker uit. Maar toch vertrekken we om half 11 van het eiland uit Middelharnis. Ank in korte broek maar niet voor lang. Op naar het Haringvliet. Er staat een bft 4 en dat is op het ruime water goed te merken. Ondanks de zon blijft het frisjes, de zomer lijkt definitief voorbij. Het is een mooie herfstdag. Op de kop van de haveningang zie je een kunstige palmboom, de bedoeling ervan ontgaat me volledig maar is wel een leuk object. Daarna gaat het wat hobbelen. Even om de plaat heen kost je al snel een uur en dan heb je vandaag 2 x de wind van opzij en 1 x op de kop. Maar goed dat hebben we ook doorstaan en we duiken het Spui in. Deze keer is er in deze Spuistraat geen winkel te bekennen. Wel meandert dit kanaal zich langs de eilanden Hoekse Waard & Voorne-Putten. Niet onaardig om te varen en we hebben afgaand tij en dus zo’n 3 km p/u gratis en voor niks.
JH Oud Beijerland

Oud-Beijerland

Bijna aan het einde van de Spui tref je Oud-Beijerland aan met een stadshaven. We varen behoedzaam de schutsluis door en zien de haven alleen maar smaller worden.  Draaien is geen optie op dit gedeelte en dus varen we maar door. Een knappe ligplaats zien we nog niet en van twee kanten horen we al dat je hier gewoon kan dubbel liggen. Aan het einde komt de enige mogelijkheid om de Sturdy te draaien, weliswaar krap maar het is niet anders.
Langzaam drijft de Silver Lining de juiste kanten op. Wat ben ik blij dat het hier een beschut gedeelte is. Na 4 x steken gaat de kop weer naar buiten en veeg ik wat angstzweet van het voorhoofd. Op naar de volgende en dat is een natuurgebied.

De Rhoonse Grienden

Getijdenwater en dus lange lijnen
De Spui komt uit op de Oude Maas. Redelijk druk bevaren door de beroepsvaart en ook kun je er een coaster en dergelijke tegenkomen. Dus wel even opletten met invaren makkers! Nog geen 100 meter verderop tref je de jachthaven van de Rhoonse Grienden. Vrij groot maar passanten plaatsen zijn beperkt. Even bellen en reserveren kan handig zijn. We worden naar een box verwezen die domweg te smal is voor ons vliegdekschip. Dus maar weer terug en krijgen dan een plek aan de kop aan een kade. Niks mis mee maar we moeten wel rekening houden met circa 1,50 m getijdenverschil en dus ruime lijnen gebruiken. Verder een mooie haven met een nieuw toiletgebouw en WiFi dat maar gedeeltelijk werkt omdat wij nu net op een blinde vlek liggen.
Natuurgebied Rhoonse Grienden
Het zal niet zo zijn. Maar net € 15,00 all-in is het geen verkeerde plek en je kunt je wasje draaien voor € 1,00. En dat werkt allemaal wel. De haven heeft een blauwe wimpel. Dus je toilet doorspoelen willen ze hier niet. Op de grienden kun je diverse watervogels waaronder lepelaars en rubberlaars ontmoeten en er zwemmen bevers in de haven. Hun burcht is dichtbij. Ondertussen stijgen we en vervolgens zakken we weer. Op en neer en af en toe een beetje heen en weer. Het lijkt wel een boot. Behalve in het natuurreservaat bevinden we ons ook in de Heerlijkheid Albrandswaard & Kijvelanden. We dachten al zoiets te merken want we liggen heerlijk!

Morgen

Op naar de jeneverstokers van Schiedam. Waar we kunnen inslaan want er komen 2 mee-eters aan boord.

 

Dit blog  wordt samengesteld door Ron & Ank Tol, de eigenaren van de Silver Lining. Het blog mag je zo nu en dan lezen met een korrel zout en gebruikt voorvallen rondom de Silver Lining. De tekst wordt op persoonlijke titel gepubliceerd en kan dus afwijken van de mening van alle anderen. Als je wilt reageren vinden we dat leuk via Silver-Lining@ziggo.nl. Als je onze tekst wilt kopiëren dan willen we dat graag even weten. Op jouw verzoek kunnen we ook een presentatie verzorgen; voor je clubleden op een koude winteravond bijvoorbeeld.
Wij varen een Linssen Classic Sturdy 35 AC uit 1991. Een dijk van een boot!