1 juli, dag 58 Aabenraa – Kolding – Jutland

Zo zag het er gisteren niet uit. In plaats van Bft 5-7 is het een 1 á 2. De zon schijnt. We vertrekken met de noorderwind of was het nou zon. Na deze dag is het een aantal dagen niet lekke dus pak je kansen. En dus varen we met het hele gezelschap naar het noorden. Bijna continue wind tegen maar we gaan als de duivel. We varen langs Bagø, Brandsø en Faenø, Jutland en de Funen. En zo zie je opeens weer in de Snævringen een paar tuimelaars goeiendag zeggen. Dan zwaaien we af naar het Kolding Fjord. Een smalle vaargeul leidt naar een mooi stadje met vele beloftes. Bij aankomst is het zoeken en heel onpersoonlijk. Wij vinden een plek voor Silver en gaan afrekenen. Alleen automaat en alleen Deens wat je hier ziet. Dat is lekker! Is/komt er een havenmeester? Geen idee. Stroom kun je wel inpluggen maar dat moet dan wel bij Mr. Automaat afgerekend zijn. Internet werkt niet, dat ondanks beloften en codes. Klachten kun je kwijt bij de automaat, die hoort je aan en knikt. Auf Wiederschnitzel! Zo onpersoonlijk als hier hebben we het nog niet meegemaakt. Wat ons betreft krijgt deze een 3 op een schaal van10. Maar het dorp schijnt leuk te zijn en het weer zegt slecht te zijn. Met zekerheid weten we dat niet. De havenmeester, zit aan de koffie en wellicht laat ie ooit zijn gezicht zien. Morgen maar eens klagen tegen een computer en het toeristenbureau. Wat ons betreft kan de haven opgedoekt worden. OK dus naar het dorp maar dat bewaren we voor morgen waar we eerst een bezoek aan de plaatselijke VVV brengen. Want volgens de VVV-folder is hier van alles te beleven.

2 juli, dag 59, Kolding

We zijn net 70 dagen weg. En natuurlijk al weer het een en ander meegemaakt. Onder andere een vriend gemaakt met Mr. Linksys, die router staat open en dus een verbinding kunnen maken. Waar die zit weet ik niet maar het is me vriend. En dus met een erg zwak signaal proberen wat te doen, valt niet mee hoor het leven van een schipper. Vandaag dat dorp maar eens even verkennen. Dus na de koffie op pad. Naar het centrum is het circa 2 km wandelen. Bij de eerste de beste gelegenheid treffen we het want die heeft op zondag een buffet tegen een schappelijk bedrag en dus gaan we daar lunchen. Engelse scrumbled eggs, Deense bacon, pannenkoeken, worstjes alá Unox, en nog wat dingen liggen lekker warm en dan is er kaas in diverse soorten en vooral toetjes en fruit. We krijgen uitleg wat alles is en vooral, eet wat je wilt, zo vaak je wilt. Met een Carlsberg biertje is dat zeker geen straf en dus proeven we van alles. Sommige dingen wil ik niet meer proeven maar het meeste komt wel meer in mijn straatje. Mooi begin! We gaan op zoek naar de info-dame en die vinden we bij het raadhuis. Een hele auto vol informatie met een lekker enthousiaste jongedame. Van alle VVV-kantoren krijgen we van haar de beste informatie. We gaan verder op stap met een lading informatie, nog even het straatje oplopen en we zijn bij het Koldinghus. Een koninklijk paleis van Frederik III en de verschillende Christaansen met verschillende rugnummers. Uiteraard oorlog en vrede en nog meer vurig onheil. We stappen daar naar binnen en het bevalt ons zeker. Even wat cultuur snuiven zo nu en dan kan geen kwaad. Tot slot nog even de toren beklommen met een mooi en leuk uitzicht over de omgeving en we zien zelfs heel klein Silver liggen. Op de terugweg nog even het vocht op peil gebracht, via hun wifi de telefoon bijgewerkt en dan naar de haven om een extra nachtje bij te boeken met elektra. Wat een vriendelijk apparaat is dat toch alleen zegt ie weinig terug. Erg onpersoonlijk.

3 juli, dag 60, Kolding

Een verplichte dag in Kolding. De wind is 5 tot 7 Bft en de regen komt met de bekende bakken. Zo gaan we niet fietsen. Plannen waren er wel en die zijn er om te kunnen wijzigen. En dus nemen we ons gemak en stappen ’s middags naar Kolding. Daar is een brug beschildert door kunstschilders en bespoten door de graffiti boys. Het plaatje in de folder ziet er wat fraaier uit. Nu is het groen van de aanslag en graffiti overal.  Zelfs de wolken beginnen te janken en dus zoeken we een beter onderkomen. Dat is dan de winkelstraat waar zo nu en dan onder een luifel wat beschutting te vinden is. Ook duiken we de supermarkt in voor een paar boodschapjes. En hupsakee weer de straat op om nat te worden. Op een binnenplaats zijn verschillende soorten bars en volgens ons van 1 eigenaar. Daar was het gisteren gezellig dus waarom nu niet. Een plekje onder de paraplu met verwarming. En dat in juli. Overal hangen de fleece dekentjes over de stoelen voor de liefhebbers. Nu eens een donkere Jacobsen Beer uit Engeland en Ank aan de wijn. Die glipt even weg en bij terugkomst heeft ze wat besteld, iets Deens volgens haar zeggen. Ik wacht geduldig (zoals ik altijd ben) en rustig (zoals ik altijd ben) af. Het wordt roggebrood met boter en een visfilet met remouladesaus. En dat gaat er zomaar lekker in. We hebben het gezien hier en keren langs een ander weggetje terug naar de haven waar je wat beschutting hebt en in ieder geval iets meer ziet dan opslagloodsen.

4 juli, dag 61, Kolding

Wat meer zon vandaag en wat minder wind. Dat gaat de goede kant op. Vanmorgen vroeg zijn er een Roro schip en een kustvaarder binnen komen drijven. Ik hoorde het zand, kiezeltjes en water onder Silver doorlopen. Wi-Fi en dus internet is hier niet verkrijgbaar maar de blogjes, althans de tekst, staat zo goed als klaar. Toch nog even een kilometer of 5 gewandeld door parken in Kolding. Het is nog steeds droog al dreigt het zo nu en dan wel. We bekijken de eerste woningen voor armen die nu bewoond worden door studenten en kleine bedrijven Ruim in het groen en zicht op de slotplas. Best leuk om te lopen en je komt toch weer in het centrum waar we even moeten uitrusten. Nog even de Netto in, een ballentent maar ze hebben 1 plus! Ze hebben nog 1 afgeprijsd biertje uit Italia, Umbrië. Die wordt uiteraard meegenomen. De weg terug gaat via het station, daar is een tunnel die je onder het spoor weer op de weg langs de haven brengt. Zou een grappige locatie zijn voor je volgende krimi! Ik denk dat vooral de dames daar ’s avonds niet door willen. Toch een leuke dag, met wat teveel wind maar de zon is er ook en dus is het alsnel aangenaam vertoeven.

5 juli, dag 62 Kolding – Fredericia

Vandaag een kort tripje van ongeveer 20 km. Komt mooi uit want de zon schijnt en we gaan denk ik een leuke plaats bekijken. En dus drijven we Kolding uit, het fjord laten we achter ons en merken niet of nauwelijks de wind die met Bft 4 á 5 aanwezig is. Natuurlijk weet ik de wind maar ik heb ook even naar de richting gekeken en die vergeleken met onze route. Gaat helemaal goedkomen. We koersen uit het fjord naar het noorden, naar de in- .en uitgang van de Kleine Belt. Net voor die uitgang naar het Kattegat heb je een paar havens en twee bruggen, de Kleine Belt bruggen, een oude en een nieuwe. Silver hoeft zijn mast niet te strijken voor deze twee overspanningen.  Bij Fæno zagen we al tuimelaars en die begroeten ons nu ook weer en dat hebben we zo goed en zo kwaad als dat ging op de film. Dan lopen we de grote haven van Fredericia binnen. De havenmeester wijst ons een mooie aan die eigenlijk wat te groot is maar Silver weet daar wel raad mee. Betalen gaat wat moeizaam, de automaat accepteert alleen Deense pasjes, de havenmeester is inmiddels aan het eten. Ik probeer het nog wel en krijg in ieder geval de wifi-code.  En die wifi werkt goed. We stappen naar het dorp, dat zo’n 3 km hier vandaan is. Daar hebben verschillende mensen vreemde kleren aan. Het lijken wel oude soldaten en zo is het ook. We zien de aflossing van de wacht. 5 Juli en de rest van de week is het hier feest. Wat was dat ook alweer met die boter en je neus? Is het druk? Niet echt. Is het gezellig? Zou kunnen, wellicht zijn we gewoon te vroeg. We lopen naar de haven waar twee marineschepen verwacht worden. Nou heb ik meteen het idee dat er een vliegdekschip komt en een kruiser. Maar nee, de eerste hadden we al gespot in Kolding, lijkt meer op een marechaussee/kustwacht dobber. De tweede is van het gelijke type maar kennelijk een andere functie. Aan boord oude marine mensen mag ik hopen want als dit de gemiddelde leeftijd van het Deense leger is dan weet ik het niet. Bij de haven maar wat drinken en weer naar Silver stappen. Silver heeft het warm, binnen is het 31 graden en dus gaat alles even open en plant Ank de screens voor de ramen. Geweldig die dingen! Ank legt contact met de thuishaven terwijl ik wat achterstand probeer weg te werken. Na de Curry nog wat aanmodderen en dan sluiten vanzelf de kleppen. Morgen gaan we 40 km varen, naar het zuiden.

6 juli dag 63 Fredericia – Assens

Op tijd wakker, ben ik meestal trouwens al gaat het weleens fout. We willen nog even diesel voor Mr. Volvo hebben. De pomp accepteert alle kaarten en toch wil ie niet doen wat wij willen. Even iemand erbij en dan blijkt dat er een relais verkeerd staat. Daarna gaat het prima en pakken we zo’n ruime 200 liter voor 2000 Deense Kronen. Niet de goedkoopste pomp (die stond in Kappeln) maar ik hoef Ank nu niet te laten sjouwen. Op de Belt treffen we wederom de tuimelaars. Het water hier is nog zout, dan wel brak en onderhevig aan getijden stroming. Wederom onder de twee eerder genoemde bruggen door en dan koers zuid. We hebben Jutland verlaten en gaan de Funen (Fyn) bekijken. Doel voor vandaag is de haven van Assens, dat is zo’n 45 km verderop en we hebben stroom tegen, niet veel (2 km) maar toch. We bereiken Assens mooi aan het begin van de middag zodat we tijd over hebben om Assens te bekijken. En omdat we ook de supermarkt willen begroeten pakken we twee gratis fietsen met mandjes van de haven. Eerst de VVV opzoeken, daar is een route beschikbaar die we op de fiets afleggen en eindigen bij de Coop supermarkt waar vooral vlees ingeslagen wordt want Ank wil de Cobb in de fik hebben. En dan is er ineens bezoek van Denen. Voor we de haven inliepen wilden ze Silver voorbij, de eerste lukte de tweede lekker niet. Nou zeg, Silver, zo doe je anders nooit! Maar goed een heel gezelschap op de steiger. Ze hebben een Hollander gezien met een boot zonder ramen, dat moeten ze even zien. Ank geeft in Duits, Engels en Nederlands netjes antwoord en vertelt dat dit screens zijn die je voor het glas aanbrengt om zo de temperatuur binnen wat beter te kunnen regelen.

Deense havens

Tot nu toe zijn de Deense Oostzeehavens niet altijd van deze tijd. En al minder berekend op motorboten. Natuurlijk zijn er meer zeilschepen maar… Vaak lig je in een soort box tegen een oude betonnen kade met twee ogen op de kade en de palen minimaal op 15 meter afstand. Dus een beetje lange lijnen kan geen kwaad. Aanleggen doe je ook zelf, er komt echt niemand om je even te helpen zoals je in Nederland wel vaak tegenkomt.  Een groen bordje geeft aan dat de box vrij is en voor de rest mag je het zelf bekijken. Havenmeesters zijn collecteurs, als je al een havenmeester tegenkomt. Tijdens de ligdagen in Kolding is het enige contact de betaalautomaat en een telefoonnummer dat je kunt bellen. Verschillende aanwijzingen staan alleen in het Deens al spreken de Denen goed Engels en vaak ook Duits. Zo’n automaat is op zich wel handig, kost minder als een havenmeester en de passant kan altijd terecht. Veel automaten geven je ook meteen een jachthavenkaart waarmee je toegang krijgt in de sanitaire ruimtes en voor je elektra. Uiteraard met statiegeld. Allemaal leuk maar zeer onpersoonlijk!

Route aanpassing

Uiteraard hebben we de tijd aan ons zelf maar we gaan toch een paar plaatsen schrappen. Die plaatsen zijn Vejle, Horssens, Aarhus, Bodense en Odense gelegen in/aan het Kattegat. Reden? Dit onstuimige weer met veelal Bft 4 tot7 is voor ons niet geschikt. Onze noordelijkste stad wordt dan Fredericia waar wel wat te doen is denken we. En dus blijven we op de Lille Bælt (Kleine Belt) maar gaan wat eerder dan gepland weer zuidwaarts, langs het eiland Fyn (Funen) om naar Svendborg te varen. En daarna maken we weer keuzes zoals wel/niet Grote Belt en Kopenhagen/Zweden.

Altijd weer die keuzes 🙂 Tja, dat is leven. En soms sta je voor hele lastige keuzes. Dat zijn deze niet. We kunnen drie kanten op. De minst uitdagende lijkt Duitsland. De meest uitdagende is denk ik de Grote Belt (groot water, stroming, iets getijde, weersafhankelijk). Daar tussenin zit Kopenhagen met de gelegenheid om Zweden te bezoeken. Ook groot water en getijden maar wie weet qua ligging tov de wind wat gunstiger. Tja het leven van een schipper is hard, keihard! En dus volgt na een kleine een grote belt maar dat gebeurt straks