Van koud naar warm en heet

Het is zondag, de dag des heeren. En dus doen de mannen vandaag niks en de vrouwen alles. Prachtig zo’n dag. Vandaag varen we naar Parey en kleine 30 km verderop en Parey ligt zo’n 26 m boven de zeespiegel. We zitten nu dus niet zo hoog maar… we zullen straks gaan stijgen om naar het niveau van het MLK te komen. Na de eerste sluis stoppen we even in Genthin waar we bij de supermarkt een karretje lenen om diesel bij de buurman te tanken. Langs de weg is het toch meestal zo’n 20 cent per liter voordeliger dan langs het water. Deze keer 50 liter bijgetankt en ik verwacht dat we daarmee Zaandam kunnen bereiken al wil k in Ter Apel nog even volgooien voor € 1,30 p/l. Daarna op naar een ligplek, uiteraard gratis. Er ligt nog een Nederlander waar Annemieke meteen mee aan de klets raakt. Dan de fietsen en toch even de Elbe bekijken. Die is weer bevaarbaar voor kleine boten en dat willen we zien.  Het stroomt nog lekker maar hier hadden we wel over heen gegaan. Niks mis mee. Her en der lopen we door gewassen die onder water gestaan hebben en het alg begint behoorlijk te stinken. Je moet er wat voor over hebben niet waar.

Vandaag is het de 12e juli en willen we naar Haldensleben voor de nodige wasjes, water tanken en meteen weer even de accu’s bijladen. Het is 52 km met 2 sluizen en de prachtige brug bij Maagdenburg over de Elbe.Vandaag wordt het 30 graden dus toch de screens er op om de zon te weren. De eerste sluis, Zerben, brengt ons 5,50 m omhoog, de 2e, sluis Hohenwarte doet daar met 19 meter een schepje bovenop. Daarna volgt de brug over de Elbe en zien we de kribben, zover is het water al gezakt. Op de heenweg was daar geen sprake van en was de Elbe stukken breder en vooral wilder.
In Halbensleben weer een lekker plekje en we doen ons ding. Nog even fietsen naar de stad, statiegeld inleveren en dineren in een gaststätte en weer retour. Nog even babbelen en dan komen de luiken weer naar beneden.
Vanuit Haldensleben vertrekken we na water getankt te hebben naar Bergfriede, op km raai 268. Nog 268 km voordat we aan het einde zijn van dit kanaal. Het is warmer vandaag. Best lekker maar een beetje wind er bij… Het is nooit goed. Er is een rustige plek waar 4 bootjes kunnen aanleggen. Ik vaar onze Silver-Lining achteruit aan de binnenkant van de steiger, maken vast en het is tiet voor een biertje. Daarna nog even fietsen maar Bergfriede is doodstil en niks aan en de dorpen er om heen liggen net ff te ver weg en dus gaan we palaver houden aan boord. Wel heeft Bergfriede een nest met 3 ooievaars.
Morgen willen we weer zo’n 30 á 40 km verder Zum Thal fahren, tot we bij Minden een beslissing gaan nemen of we Bremen nu wel of niet gaan doen. We zien wel.
CU xxx