De Schelde

Van Oudenaarde naar Peronnes

Vandaag , 29-8 willen we naar Doornik en dus verlaten we rond 10 uur de JH van Oudenaarde. Door het smalle haventje varen we achteruit en moeten zo nu en dan even steken maar alras zitten we weer op de Schelde. De brugwachter is ook al wakker en opent de brug vlotjes zodat we ons kunnen opmaken voor de eerste sluis van vandaag, sluis Berchem Kerkhove Na een vrachtschip kunnen we met 3 plezierbootjes aanschuiven…past net. En dan gaan we weer een paar meter omhoog. We gaan verder, op naar Wallonië waar Doornik geen ander woord wil horen dan Franse woordjes. Het zal ons benieuwen.
De omgeving is hier groen en zo nu en dan zien we een groter heuveltje, in NL heet het dan al snel berg.
Bij het dit jaar heropende kanaal Spiere krijgen we de sluis van Herinnes. Dat wordt onze eerste Waalse kennismaking. We roepen de sluis op, we mogen er in maar we snappen niet zo goed wie en wanneer. Een Vlaamse vrachtvaarder roept ons en geeft aan dat we mee kunnen liften. En zo gebeurt het. Wat we al door de marifoon hoorden is dat we ons moeten melden op het kantoor met onze papieren. We liggen nog niet vast of de sluismeester roept ons al boven. Ik graai wat bij elkaar en moeizaam wordt er een document opgemaakt dat direct weer de map in kan. We hebben het hierna niet meer nodig schat ik zo in.
Snel de sluis uit want we zijn de laatste maar dat gaat niet. Door het heen en weer gedrijf is de achtertros blijven steken in de drijvende bolder en er zit maar 1 ding op …kappen die handel. Dan geven we gas. 

Entree van Doornik

We komen bij Doornik, dat is eenrichtingsverkeer enn zodra het stoplicht op groen gaat varen we achter onze Vlaamse vriend aan zonder ons te bekommeren over het verplichte aan- en afmelden. We dachten hier een JH aan te treffen met stroom maar die is er niet dus buiten Doornik geven we wederom wat meer gas en stomen af op Peronnes. Bij de afslag naar het kanaal Nimy-Blaton sluis 2 van Peronnes met een verval van ongeveer 5 meter. Daar vlak achter ligt de haven van Peronnes waar het erg druk is met zeilboten etc. Rustig aanleggen …we vinden het zat voor vandaag.