Van porselein naar wederopbouw

5-6  Meißen – Dresden

Hier zijn de faciliteiten ondergebracht.
Kwart over tien bromt Mr. Volvo. Het lijkt erop dat het wat geregend heeft vannacht. Wij hebben er niks van gehoord. Beetje wind vandaag, de havenmeester van Meißen komt naar Dresden, dus lekker makkelijk. Er staat een beste stroming, bij de bruggen meestal wat meer als op de rechte stukken. I.p.v. de korte broek toch maar even wisselen voor een lange en dat ondanks  een graadje of 23. Op de terugweg gaan we zeker Meißen nog een keertje bezoeken en dan wel naar de DOM op die berg. Dat was nu even niet zo slim. Onderweg worden steeds meer wijnvelden zichtbaar en ook het landschap verandert wat. Er komen wat heuvels van ca. 300 meter hoogte.
Ed of Willem, wij weten het niet.

Ondertussen blijf je steeds fietsers zien die de Elbe Radweg volgen. Dat lijkt ons wel wat voor Petertje. In Dresden is geen havenmeester te bekennen. Water tanken gaat niet omdat dat apparaat is opengebroken, stroom pikken we vanaf de steiger en verder ligt het lekker dicht bij de Altstadt. Dan wordt het toch tijd voor de Cobb, even wat stukken vlees erop en pakketjes met groente en het smullen kan beginnen. Daarna uitbuiken met een wandeling. We liggen vlakbij een sportcentrum waar veel jongelui aan het beach-volleyballen zijn. Ook leuke bars met lekkere muziek komen we tegen. En niet te vergeten Ed of Willem Bever die rustig langs de boot zwemt.

6-6 Dresden

 

Vandaag even een blik werpen op Dresden. Dus na de koffie op de fiets, de Elbe Radweg op en bij de Augustusbrücke de Elbe oversteken. Ank heeft dan al wat gegeten, de temperatuur is wat lekker aan het stijgen en zal de grens van 30 graden wel gaan halen. In de 2e Wereldoorlog is Dresden ongeveer platgelegd door Amerikaanse en Engelse bommenwerpers. Een zogenaamd bommentapijt was toen hun deel waardoor veel van de binnenstad werd vernietigd. Dat werd hersteld maar in 2002 werd Dresden getroffen door een flinke overstroming.  Er blijft werk aan de stad en nu nog steeds zie je dat ze nog niet klaar zijn. En toch is de stad mooi, het heeft alles wat je wilt, mooie gebouwen en kerken, musea, inkoopcentra. Absoluut de moeite waard. En kijk ook naar de koetsen en de

vele manieren van fietsen.

Doorkijkje in de Altstadt

Het heeft veel weg van Berlijn, maar dan lieflijker. En dus gaan we op de terugweg hier weer even stoppen. Dan willen we nog even naar het verkehrsmuseum en nog een paar andere straatjes . In de Frauenkirche mag je helaas niet fotograferen, maar is zeker een welkome afwisseling. Ank koopt nog een souvenirtje en dan naar de Lidl want we motten wat te bikken hebben op de Cobb. Ons Silver Lining zonneterras was behoorlijk opgeward bij thuiskomst en dus eerst wat voor schaduw gezorgd. Tijd om te relaxen. Om 20 uur komt de havenmeester onze sleutel innemen en de borg terug betalen. Maar nu is het half 10 en hij is er niet. Jammer hoor van die flappie. En morgen weer een flink stuk voor de boeg. We willen naar Postelwitz, een jachthaven op 8 km van de CZ grens. Maar nog wel 55 km varen en dus een lange dag.