Van Prettin naar Meissen

28-5 Prettin – Torgau

Drijfhout uit Meissen

De hele nacht heeft het geregend, weliswaar niet hard maar alles is toch kletsnat. Tijd om in te pakken en weg te wezen. Volgens ons kaartenboek kunnen we in Hafen Torgau bellen en kunnen we daar liggen en bunkeren. En uiteraard meteen Torgau bekijken, dat schijnt leuk te zijn. Helaas, we bellen maar het is ten strengste verboden om deze haven in te varen. Ik zag de borden al maar ik als domme toerist met een Duits boek waar in staat dat het wel mag, bovendien bevestigd door de Herr Hafenmeister von Prettin mag ik het wel.

Torgau Schloss

Maar helaas we moeten weg, het enige dat overblijft zijn 2 kleine plekjes. De eerste valt af, ziet er wel goed uit maar de boxen zijn veel te klein. Dan maar even terug, daar ligt een steiger geheel verlaten en die nemen we. Tegenstrooms varen we tegen een aantal blauwe tonnen aan waar wat oude plankjes op liggen. Maar we kunnen niet weg het dorp in. Het hek zit goed op slot. Dan bellen we naar een volgende hafen maar dat geeft geen gehoor. Tijd voor plan D. Morgen vroeg varen naar Meißen, de porselein en aardewerk stad, 70 km á 7 km/u is dus een aardige ruk. Jammer voor Torgau.

29-5 Torgau – Meißen

Polizei uit Riesa

Half zes gaat de wekker, koffiezetten en de boot klaar maken voor vertrek uit Torgau. Dat gaat om half 7 lukken. Tussen Torgau en Meißen zijn geen noemenswaardige ligplekken en dus moet er 75 km tegenstrooms afgelegd worden. Dat gaat zo’n 10 uur kosten. Ondertussen ontwijken we zoveel mogelijk het drijfhout dat uit Meißen vandaan komt. Daar heeft gisteren een zwaar onweer een aardverschuiving teweeg gebracht en al dat zand, kiezels en hout ligt nu in de Elbe. Voor de verandering en vooral de regen en temperatuur sturen we vandaag binnen. Zo nu en dan even de kachel er bij dan gaat het prima, al doet 1 ruitenwisser het maar half. Bij Riesa krijgt dit piratenschip bezoek van de waterpolitie.

Albrechtburg Meissen

Zo nu en dan is het droog en zien we ook het landschap wat leuker worden. De eerste heuveltjes zijn in zicht en de eerste wijnboeren zijn ook gesignaleerd. Bij Diesbar begint de Weinstrasse en we zien verschillende natnekken op de kant staan. Het vervuilde water van Meißen heeft nu ook de wierpot vol gezet en dus krijgt de motor minder oppervlaktewater dat ie gebruikt om te koelen.Half 6 arriveren we in Meißen, aardige haven en een aardige havenmeesterin. Nu eerst een aanmeerborrel.