Jutter Almere Haven terras bier

Van racekanaal naar rust

12-07-2016 Vianen – Amsterdam

Omdat het regent ga ik vroeg op pad. Vandaag wordt het een lange dag voor de bemanning en het zal wel wat gaan hobbelen. Dus rond 9 uur moet iedereen klaar zijn en Mr. Volvo opgestookt zijn. De lijnen gaan los en ik laat me door de wind uit de box verdrijven. En dat allemaal onder toeziend oog van de grotere Kattenburg. Eenmaal op de Lek is het maar een klein stukje naar h

IJmeer

Amsterdam-Rijnkanaal leuk? Soms wel.

et Merwedekanaal en de enige sluis van vandaag. Na de sluis zit ik op het Amsterdam-Rijnkanaal waar het druk is met de beroepsvaart. Opletten dus, niet alleen op de schepen maar vooral ook op de golven die ze voor mij bewaren. Bovendien goed uitluisteren op de marifoon. Bij Weesp horen we al dat een kijkdoos, de Zwitserland, een containerschip voorbij wil lopen. Precies in een bocht en ik kan niet dichter naar stuurboordwal. Maar die gek komt met veel geweld aanzetten. Tja niet echt heel leuk en ik stuiter in mijn spanten.

 

Even later zijn we dichtbij IJburg en daar vind ik een mooi plekje bij de vereniging Het Nieuwe Diep. Het is wat ondiep (1,30 – 1,60 m) maar voor een nachtje en op doorvaart een prima plek. Er is Wi-Fi maar hoe dat werkt is onbekend bij de havenmeester. De SSID komt luid en duidelijk door maar nu nog een wachtwoord. Tja dat is die ene brug die wat te ver ligt.

13-07-2016 Amsterdam – Almere-Haven

IJmeer

Of dit wolkje boven het IJmeer

Eerst maar eens even dat spul aan boord laten bekomen van de vermoeienissen van gisteren. Daarna weer op pad en dus het laatste stukje van het Amsterdam-Rijnkanaal afvaren. Ik steek het IJ over naar de Oranjesluizen bij Schellingwoude. Even een pauze en ik kan de kolk in. Verval is er vandaag nauwelijks en dus zit ik al snel op het Buiten-IJ. Net buiten de sluis hebben we een Meet & Greet met de Telesto. Netjes de boeien volgen voor de pleziervaart en dan stuurboord uit het IJmeer oversteken en naar Pampus zwaaien. Na Pampus doet iemand het licht uit. Ik ontsteek de navigatieverlichting en een beste bui dondert over mijn dekken. Tijd om de bemanning opdracht te geven om de regenpakken aan te trekken en klaar te maken voor onder water. Eenmaal op het Gooimeer klaart het weer wat op en kan ik zowaar droog in de Gemeentehaven aan de kade een lijntje uitgooien. Nu dachten we dat even stiekem te kunnen doen maar we zijn al waargenomen door Aniek die even later een FB-bericht stuurt. De bemanning gaat aan wal en neemt boodschappen mee terug. Daarna moeten ze de werkplek van Aniek, De Jutter, een bezoek brengen. Een leuke brasserie waar je altijd terecht kunt voor een goed hapje en een drankje. Daarna is het uitrusten en een borrel pikken.

De luiken gaan sluiten en morgen weer open

14 t/m 16-07-2016 Almere-Haven

Paard Almere Haven

Paard lijkt in kerstsferen

Ik mag een paar van mijn rust genieten. De bemanning gaat aan het werk om de boot weer toonbaar te maken en alle vakken te vullen met van alles wat zij denken nodig te hebben. Dan nog even een ijsje scoren en een visje vangen bij de Urker. Vanaf de terrassen aan de haven pikken ze een Wi-Fi signaal op zodat iedereen weer met de laatste updates verder door het leven kan gaan.

Sliver Lining

Effe bijkomen

Ik krijg de laatste updates van PC-Navigo en de weerkaarten. Bij het havengebouw zijn twee extra nachtjes bijgeboekt want morgen komt er familie aan boord en overmorgen de reserve bemanning. Allemaal heel leuk en gezellig en na zaterdagvond heb ik weer wat extra ruimte gekregen in mijn ruim. Maar als dan ook de zondag klaar is kunnen we maandag weer het ruime sop kiezen. En dat wordt tijd.

17-07-2016 Almere-Haven – Ermelo

Ermelo Strand Horst

Zandkastelen bouwen

Jazeker er is er een jarig. De bemanning wordt luidkeels verrast door de reserve bemanning met een lag zal je leven. De hele haven is wakker geworden en staan in rijen van 10-dik op de steiger. De zon schijnt en dus moet er ook gewerkt worden. Alle cadeaus komen binnen en de gulle gevers worden hartelijk bedankt. De telefoon staat roodgloeiend om over de What-apps maar te zwijgen. Nadat alles zeevast is vastgezet vaar ik weg en kies een noordelijke koers naar het Veluwemeer. Mooi weer, slechts 1 sluis en bij aankomst ook nog een knappe steiger waar we een nacht kunnen liggen. De mini Silver-Lining wordt onder het bed vandaan gehaald en door de reserve bemanning vaarklaar gemaakt. Dan is het de hoogste tijd voor het strand om daarna feestelijk uit eten te gaan bij de Italiaan. Na het ijs gaan er een paar naar hun kooi en een kennismaking met een andere Linssen bezitter. Altijd leuk om kennis te maken en ideeën uit te wisselen.

18-07-2016 Ermelo – Dronten

Drontermeer

Samen leren

OK, op tijd de klamotten opzij. De zon schijnt. De Mini Silver Lining is klaar en hangt achter me. Tijd om de boel wat op te schudden. Eerst Mr. Volvo maar een wat druppels en vervolgens kan de bemanning flink aan de slag. De reservebemanning helpt goed. Straks een trip van drie uur naar het noorden. Bij Dronten is een plek met een Zwaan. Daar leg ik aan en ik ga in rust. De bemanning vermaakt zich met zwemmen en varen met de Mini en vooral ook met de buren. Floor mag zelfs mee naar Elburg en daarna barbecueën. De rest mag het zelf even uitzoeken. ’s Avonds een borrel gehaald bij de buren en gezellig nakletsen over deze leuke dag. Morgen ga ik het lekker spannend maken maar nu verklap ik nog niks.

19-07-2016 Dronten – IJsseloog

Ketelmeer IJsseloog

Als kabouters kom je verder

Beetje uitslapen mag zo nu en dan. De temperatuur loopt op. De bemanning neemt afscheid van de buren en ik keer mijn boeg naar buiten. Na de Roggebotsluis lijkt het of iedereen haast krijgt maar van mij mag het. Het Ketelmeer komt in zicht. Een oude dwarrelaar zit nu aan bakboord van me en ik krijg daar een beetje genoeg van. Ik duik aan zijn stuurboordkant en ga hem rustig voorbij zonder dat hij het in de gaten heeft. Op het Ketelmeer zet ik koers naar de IJsseloog. Vergeleken met onze vorige keer is het nu druk maar voor mij is er nog steeds een plek. Op die plek amuseren de mensen zich met allerlei drijfmiddelen maar de reserve bemanning vooral met de Mini. Stand, mosselen en andere schelpen worden er gevonden maar ook een trainingssessie van de politie met honden kunnen we aanschouwen. Leuk om dat eens te aanschouwen. Ter afsluiting een warme douche voor het hele spul en dan keert de rust terug. Verschillende bootjes zijn al vertrokken en ik dobber lekker op mijn ankertje.