Van west naar oost

Even geen internet om een knap verhaaltje te maken dus nu maar even een paar dagen in een verslag. We schrijven 18 juni, we verlaten Wolfsburg op weg naar een gratis ligplek in Calvorde.Bij de KM paal 265 belanden we on het voormalige DDR-rijk. Nu zien we er nog niet veel van maar allengs wat verder worden de verschillen duidelijk merkbaar. Net nog in WDR ontmoeten we het clublid van de LOG (Linssen Owners Club), MS Smient uit Hindeloopen. Natuurlijk zwaaien we naar elkaar. Het weer is heet…soms tot boven de 35 graden met een uurtje 40. Dat ontaardt dan ook in een stevige wind rond 1:30 waardoor alle schippers weer buiten stonden om hun have en goed te controleren.

In de verte, boven Wolfsburg ongeveer zien we vele horizontale en verticale flitsen. Daar worden heel wat foto’s genomen. Wij houden het droog en het koelt heerlijk af.
Vanuit Calvorde gaan we naar Haldensleben, slechts 16 km verder. Maar wel erg leuk. We komen langs de scheepsliften van Rothensee en gaan via een enorme waterbak het dal van de Elbe over. Hier zien we ook de gevolgen van de overstroming en de Elbe stroomt dan ook als een gek. Dit gaat een gevolg krijgen op onze voorgenomen route maar dat zien we dan wel weer. Na deze bak krijgen we sluis Hohenwarte met een verval van 20 meter naar

beneden. Direct na deze sluis is aan bakboord de de Niegripper sluis. Deze is tijdens de overstroming ‘van achter aangevallen’ en kan opnieuw gebouwd worden. Daarna arriveren we in de JH Burg, een leuk dorp met vele torentjes en een gezellige winkelstraat maar dat wel veel DDR sausjes…veel achterstand in onderhoud en armoede. Hier worden we al zo’n jaar of 40 teruggezet in de tijd. Alhoewel? Er staan ook prachtige paleisjes die het in NL zeker goed zullen doen. Steeds weer die contrasten, het zet je tot denken.
Vanuit Burg vertrekken we naar Genthin waar we vandaag in de JH liggen. Best een leuk stuk om te varen en is sluis Zerben nog steeds niet vervangen.

De nieuwe sluis wordt ernaast gebouwd en zou sinds sept 2012  in bedrijf zijn. Jammer dat wordt sept 2014.
OK jullie zijn weer een beetje bij en ik ook. Het weer is hier droog en heet, schaduw niet zo gek veel dus met een beetje geluk komen er 2 zwarte mensen terug. xxx