Vanuit getijderivier naar een getijdebeek

6-7 Stettin – Anklam

Snert alá Annelies 🙂
Vandaag een flinke ruk maken, we willen Polen verlaten via het Stettiner Haff om naar de Peene te verkassen. En dus 8 uur vertrekken voor 8 uur varen. We hebben geen havenmeester meer gezien en dus hebben we de afgelopen nacht gratis gelegen. We sturen de Sturdy door het Stettiner havengebied en schieten nog wat plaatjes van allerlei dingen. We hebben het getijde tegen maar dat stelt weinig voor. Na een uur komen we op het Stettiner Haff. Een groot binnenmeer alá ons IJsselmeer maar dan wel gebruikt voor de scheepvaart en een behoorlijk stuk dieper. Zo nu en dan staat er meer dan 10 meter water onder onze kiel. We passeren zo nu en dan natuurgebieden waar vissers de mooiste verhalen verzinnen. We varen door tot Anklam en leggen aan voor de spoorbrug bij vereniging YC Peene. Leuke ontvangst, prima haven en 200 meter van het dorp met alle winkels en een tankstation. Maar voor vandaag is het mooi geweest, we gaan relaxen op het dek, in de schaduw met een aanmeerborrel.
Stettiner Haff, groot en drabbig

Op het Stettiner Haff wemelt het van die irritante kleine mugjes, doen niets maar kriebelen wel. Het water is groen, net snert maar dan een andere smaak en geur. Omdat we de Peenestrom willen hebben steek ik wat af maar dat is niet echt handig. Buiten de boeien staan heel veel netten, niet allemaal gemarkeerd en dus zigzaggen we door dit gebied tot we de betonde geul weer te pakken hebben. Ook gaan we over zandplaten (denk ik) die slechts 2 meter onder onze kiel liggen. Dus dan maar in de geul blijven. Het is snikheet, we meten 44 graden in het zonnetje maar wij zitten iets koeler onder onze biminikap.

Natuurgebied bijna aan dek

Ook op de Peenestrom een groene drab die zeker niet lekker geurt en begint te schuimen als je er doorheen vaart. En nog eer vliegjes. Qua omgeving wel leuk varen. Dan komen we bij de monding van de Peene en duiken daar in. Deze rivier heeft zijn naam geleend aan Peenemünde, een beruchte plek uit de 2e wereldoorlog. We varen door tot Anklam en leggen aan voor de spoorbrug bij vereniging YC Peene. Leuke ontvangst, prima haven en 200 meter van het dorp met alle winkels en een tankstation. Maar voor vandaag is het mooi geweest, we gaan relaxen op het dek, in de schaduw met een aanmeerborrel.

7-7 Anklam

 

Ik zou ze nog opruimen…
Vandaag een werk- en rustdag. Een rustdag omdat we gisteren meer dan 90 km gevaren hebben en een werkdag omdat we hier op 200 meter de winkels en een tankstation hebben. Aan het weer ligt het niet. De zon schijnt al als we wakker worden en de thermometer geeft al  30 graden aan. Na de koffie verzamelen we onze 4 jerrycans in een karretje en lopen naar het dorp. Voor de prijs hoeft het niet, we moeten €  1,409 betalen voor een litertje. Vanavond is het goedkoper. We maken 2 rondjes en slaan op die manier 200 liter diesel in. 125 Liter verdwijnt direct in de tank en de rest vindt zijn plek op het zwemplateau boven het ruime zwembad.
YC Peene bij Anklam
YC Peene

Dat bad is gevuld met helder zwart water vanwege de turfgrond die er onder zit. Ondertussen haalt Ank kunsten uit met een paar wasjes. We zijn net zo’n beetje klaar als de regen komt, gewoon een paar buien met tussendoor zonneschijn. ’s Middags even naar de Famila en de Aldi voor de rest van de proviand. Dat dan wel in de stromende regen maar met onze zeilkleding is niets mis.