Silver in Hattem

9 Mei dag 5 Hattem – Zwartsluis

We slapen zo maar een uurtje langer, naar later zal blijken een duur uurtje. Maar goed ons hoor je niet mopperen. Bootje klaarmaken voor vertrek is een half uurtje. Maar eerst nog even 400 liter drinkwater erin gooien zodat we vooral de boiler nog even kunnen doorspoelen. Dat was al gedaan maar toch… Vierhonderd liter voor 2,50 Euro. Dat is niet echt goedkoop en dat heb je in een Marina. Hier de IJsseldata Marina. Daartegenover staat dat de nieuwe beheerders erg service gericht zijn, we kregen ook een vlot aangeboden om de andere kant van Silver te poetsen. Maar goed we gaan weg. Uit onze box voor twee schepen waar er bijna drie inpassen is het een koud kunstje om de weg naar buiten te vinden en de IJssel op te stomen. Bij Zwolle willen we de sluis in. Helaas, dubbel rood. We roepen de sluis op met twee marifoons, geen reactie. Er staat nergens informatie waarom de sluis niet werkt en vooral wanneer die wel werkt. Pc-Navigo maar eens even raadplegen, geen stremmingen bekend. Bij de Sportsteiger op de meldknop gedrukt, meerdere keren, helaas de Provincie of de RWS geven niet thuis. Eigenlijk is dat gewoon minachting en onbeschoft tegenover je klanten. Aangezien je niet over informatie beschikt varen we maar terug naar Kampen en pakken daarna het Balgkanaal naar het Zwarte Water. Dat is weer een best stukje om, bij het Ketelmeer door een stukje natuurgebied en dan over het kanaal en het Zwarte Water naar Zwartsluis waar we in het centrum een plek veroveren. Ook vandaag te lang gevaren, wel 5 uur. Mag wel wat korter van ons!  Het wordt wat frisjes en keren terug naar Silver waar we ook nog even de dieselkachel aan het werk zetten. Morgen vanuit Overijssel naar Drenthe om de Veenvaart te naderen. Zo bezoek ik ook dit jaar diverse provinciën zoals Noord-Holland, Flevoland, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen. Wel even minder als vorig jaar maar toch bijna half Nederland.

Hoogeveen

10 mei, dag 6 Zwartsluis-Hoogeveen

Het was volle maan, we hebben de weerwolven langs zien gaan. IJskoud de beste hoor ik wel eens. Vanmorgen rond 8 uur was het 7 graden en dan wordt dit lenteweer genoemd. Vinden jullie het erg als ik daar iets anders over denk? Het kan nog gekker. Ank heeft de handschoenen aan van de schipper en uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat er ook een flanellen pyama is aangeschaft, dat tezamen met twee dikke slaapzakken zou toch moeten lukken. Een gekke ontdekking is een voetafdruk op de zijkant van mijn lekkere lijf. Toch een weerwolf met gympen denk ik. Morgen weten we het. Toch op tijd weg van de oude loskaai in Zwartsluis want we willen via de Gracht, het Diep en de Vaart naar Hoogeveen. Even de Arembergergracht tot de Beukersluis daar stuurboord uit het Meppeler Diep op tot de  Brug Staphorster Grote Stouwebrug en daarna de Hoogeveensche Vaart. Een tocht met 3 sluizen en weinig bruggen. Appeltje -Eitje. Wel net voor Hoogeveen een tankstation gezien, weliswaar langs de weg maar op 80 á 100 meter afstand. Dus als je wat wilt dan kan dat hier. Meestal liggen we direct achter de eerste sluis, prima plek maar dit keer varen we door tot Alteveer na de Tweelandenbrug. Dan lig je het dichtstbij het centrum en daar gaan we een pilsje halen. Maar goed, alle volgende openingen gaan weer vlotjes. Let bij de bruggen wel even op! Dit zijn niet zomaar bruggen. Onder de bruggen zijn voorstellingen gemaakt en die zijn de moeite waard om even te bekijken. Foto maken kan maar zorg dat je voorbereidt bent. Na enige tijd leg ik aan in Alteveer, de beste mogelijkheid indien je het centrum wilt bezoeken denk ik. En het centrum bezoeken doen we.

Op naar het VVV. Daar zijn we niet zo snel vandaan want de twee aardige dames bieden van alles aan. Van ansichtkaarten tot bakmeel en honing tot… verzin het maar. Maar het was zeker gezellig! Dank u wel ladies! Dan wordt het toch hoogtijd voor die aanmeerborrel en die vinden we aan het begin van de straat. Tweemaal witte wijn en tweemaal tripel aub. En een beetje rap gadverdakke want we hebben dorst!

En rap was het en rap was het weg en dus lopen we terug naar de boot. Net op tijd want iemand van de VVV geeft ons een Goody-Bag met allerlei hebbedingen. Vooral folders maar ook een pen en een soort rugzakje. Altijd aanpakken, doorkijken en weggooien wat je kwijt wilt. Maar voor de convenanthavens waarmee Broekhorn verbonden is wellicht wel een idee om gezamenlijk wat te ondernemen.  Dan wordt het donker, meestal omdat mijn ogen dichtklappen maar deze keer is het de zon die ons verlaat en de maan ervoor terugbrengt.

Silver Lining Maidentrip

Tip van Sint Jozef

Silver is een afstammeling van Sint Jozef uit Limburg. Bij velen wel bekend. Gezien de historie heeft Silver de kennis en vaardigheden over genomen van zijn voorouders en wil hij dit met jullie delen. En zo volgt voor dit traject een tip van Silver via Sint Jozef of was het nu andersom?

Om de makkelijkste maar te pakken.

Als je naar Noord Holland vaart of rijdt met je camper kun je al op verschillende plaatsen voor half geld liggen of staan. Voor dat uitgespaarde vakantiebudget kun je veel leuke dingen doen in de omgeving. Mijn thuishaven is Recreatiehaven Broekhorn in Heerhugowaard en daar tref je ook de voorwaarden aan.

Goody-Bag leuk?

Wij kregen in Hoogeveen een Goody-Bag, een klein dun rugzakje gevuld met foldermateriaal en kleine dingetjes zoals een pen en een notitieboekje. Nu zijn wij in Noord Holland aan de gang om met allerlei bedrijven samen te gaan werken ook de passanten, toeristen en camper mensen hartelijk te verwelkomen maar ook te voorzien van juiste informatie. Zo’n zak met informatie en kleine hebbedingetjes  zou wat kunnen zijn. Hoe vinden jullie dat om zoiets te ontvangen. Vindt je dat leuk of vindt je dit milieuvervuiling? Of … heb je een beter idee?

Laat maar horen!

Volle Maan Weerwolf

Wie gelooft er in weerwolven

Als je dat aan iemand vraagt dan zijn er maar weinig die daar een volmondig JA op laten horen. Maar ik wel! Althans zo’n 3.000 jaar geleden toen ik geboren werd. Maar goed het is volle maan dus alles gaat op slot, geen licht gebruiken en vooral heel stil zijn. Want als je de aandacht trekt dan zal jij komen.

En jawel, ondanks dat we ons best gedaan hebben om absoluut niet op te vallen staat er ’s morgens een pootafdruk op het dek, niet van ons dat is zeker. Kennelijk vond ie Silver lief en wilde een pootje geven. Wie weet we zijn in ieder geval ontsnapt aan wie weet wat voor onheil!