Vertrek uit reGENTachtig naar Oudenaarde

Vandaag nemen we afscheid van de havenmeester en zijn vrouw aan boord van de Speedy. We zijn er door omstandigheden langer geweest als we van plan waren maar Gent maakt een hoop goed. Wat is dat een leuke stad!
Jammer genoeg hebben we net losgegooid en het begint te regenen. Ook hebben we net alles plat gegooid om de 2e brug te kunnen pakken en dus staan we in een lekkere bui te sturen en even geen plek om de kap weer op te zetten. Pas in de Brusselsepoortsluis lukt het ons om tijdens de werkzaamheden van de sluismeester de kap overeind te trekken  en vast te maken.Gelukkig is de man even bezig omdat dit sluisje met de hand bediend wordt. Daarna gas erop naar de smalle keersluis van Merelbeke waarna we terug zijn op de Bovenschelde. Het komende traject hebben we 2 km stroom tegen maar kunnen de beroepsboten netjes bijhouden zodat we tegelijkertijd bij sluis Asper arriveren. De sluizen hier zijn dermate klein dat we direct met de eerste boot mee kunnen. Sluis Asper kent een verval van 2,50 m en in dit geval stijgen we. Na de sluis verandert de omgeving en zien we wat glooiingen ontstaan in het landschap. De Vlaamse Ardennen kondigen zich aan. Dan de sluis van Oudenaarde met een verval van 1,70 m nog even meepakken en we kunnen bakboord uit de jachthaven van Oudenaarde in. Die bestaat uit een steiger met een paar bootjes maar ze hebben stroom en dat is wat we nodig hebben. Na alle aansluitingen en formaliteiten bezoeken we deze stad. Ze hebben een grote en een kleine markt. Op die kleine is Oudenaarde ontstaan. Dan nog een stadhuis en een stuk of 3 kerken en dan ben je er wel door. Dus na anderhalf uur houden we het voor gezien en keren we terug naar de Silver-Lining om te eten. Deze keer is het de beurt van de Cobb met Belgische worstjes en een lekkere plak gehakt. (een soort home-made bal maar dan anders).
Dan de rommel opruimen, verslagje maken, de route voor morgen bekijken en proberen dit verslag gepubliceerd te krijgen. Door de (betaalde) internet verbinding gaat dit niet lukken. De firma Fon-Belgacom levert een allerbelabberst signaal en durven daar nog geld voor te vragen.
Dus deze keer een verslag zonder foto’s en gaan we morgen op weg richting Doornik.