31-08-2015 Alveringem – Veurne

Slim of niet?

Koning Albert 1
Vandaag door de tussenstop in Alveringem weer een kort stukje naar Veurne, ooit de hoofdstad van België ten tijde van Koning Albert I. Zijn familie zat lekker veilig in Engeland en hij was bij zijn leger. Hij liep ook verschillende keren door de diverse loopgraven van zijn leger en beurde zijn mannen op. Hij weigerde om zijn mensen toe te voegen aan het geallieerde leger waar zij dan een onderdeeltje van zouden kunnen worden. Hij koos voor de mens en dat resulteerde verhoudingsgewijs in veel minder Belgische slachtoffers in vergelijking met de geallieerden. Een factor 7 wel te verstaan! En dat is best veel. Goed of niet zo geschiede.

Locomotief leert zwemmen

Maar eerst zien we bij de voetbrug in Fortem borden met een trein in het Lo-Kanaal. Kennelijk is er tijdens de oorlog een aanslag gepleegd op die trein en de voormalige brug. Ik hoop dat ze die trein wel opgeruimd hebben anders lopen we vast.

Aankomst Veurne

Sluis Nieuwpoort
Dan komen we op het kanaal Nieuwpoort-Duinkerken met direct een sluis met de verwarrende naam Nieuwpoortsluis met een loopbrug. De sluis staat gewoon open en de brug wordt bedient vanuit een voormalig douane kantoor waar je je accijns kon afdragen.
In de haven heb je boxen en kades. Wij kiezen voor een ruime box aangezien we geen havenmeester kunnen ontdekken. De Silver Lining wordt netjes ingeparkeerd en aan de lijn gelegd. Die drijft niet meer weg.
Deze haven maakt deel uit van Westhoek Marina die ook in Nieuwpoort gevestigd is en maakt een indruk van vergane glorie. Voor stroom moet je eerst naar de VVV op de Grote Markt. Daar koop je een kaart voor € 30,00. Daar kun je stroom mee pakken en de rest is borg. Beetje omslachtig, zeker als het weer tegen zit zoals nu. Douchen in een niet schone ruimte kun je ook maar dat kost dan € 1,50. De ligplek zelf kost dan € 1,2o p/m. Voor het gebodene vrij duur vinden wij. Maar de haven ligt wel dicht bij het centrum, vrijwel alles is op loopafstand.

Veurne

We trekken de wandelschoenen aan en lopen naar het centrum. Daar op het plein tref je zoals gewoonlijk alles aan wat je na een zware bootreis behoefte aan hebt. Maar het begint behoorlijk te plenzen en dus duiken we het museum Vrij Vaderland in waar we ook van WiFi gebruik maken en de tablet. Echt uitgebreid is het niet en we zien ook verschillende foto’s voor de 3e of 4e keer. Dus het regent nog steeds dan maar even de email bekijken. Geen alarmerende berichten.

 

Het klaart op! We pikken een terrasje in zon! De jassen kunnen uit. Op het terrasje pikken we een Boeteling en een Chimay. Na het terrasje hier en daar nog wat plaatjes gemaakt en terug naar de boot. Tegenover de haven zit Delva, een soort bouwmarkt maar dan met meer assortiment. Daar kopen we spul voor het boordtoilet.
Morgen weer een nieuwe duik richting HHW.