Op het Mittellandkanal op weg naar het oosten

Voorbereiding van Silver Lining Avontuur

Het zal duidelijk zijn dat er enig verschil zit in een tocht van 3 dagen en een tocht van een aantal maanden. Je hebt gewoon rekening te houden met een langere tijd van afwezigheid en vreemde, onbekende zaken die je kunt tegenkomen. Wij geven er de voorkeur aan om de zaken die bekend zijn netjes op waarde in te schatten en als we dat nodig vinden iets te regelen. Wij hebben daarbij een rolverdeling…Ank doet alles op het toeristische vlak en ik het technische. 🙂

Alle dingen die je zouden kunnen overkomen weten we wel, soms ook genoteerd, soms verzinnen we ze, maar nemen we weinig maatregelen voor. Je weet immers helemaal niet of datgene ook gaat gebeuren. Eén uitzondering is je persoonlijke veiligheid, daar denken we dan weer wel aan.

Wat bereiden we dan wel voor? 

Airmar triducer
Natuurlijk bekijken we de boot qua techniek. Standaard hebben we al enig reserve materiaal aan boord voor allerlei dingen die kapot kunnen gaan zoals lampjes, impellers en filters. Afgelopen zomer vonden we de vaste marifoon niet goed genoeg werken en begaf de dieptemeter het. Dat soort dingen hebben we deze winter gerepareerd.
De Silver Lining hebben we nu 3 jaar en dus wilden we de antifouling en de anodes bekijken en eventueel vervangen. Ook dat is gedaan. Verder hebben we overtollige kabels weggehaald. Allemaal van apparatuur van de vorige eigenaren.  Weg met die rommel. Omdat we meer willen ankeren op allerlei meren zal ook het ankerlicht vaker aan moeten en dus hebben we die vervangen voor een LED-uitvoering.  Overigens kopen we de meeste materialen bij Dekker Watersport of Klaas Mulder, beide in Zaandam.
 
En het oog wil ook wat en dus hebben we de Silver-Lining een grondige was- en poetsbeurt gegeven met Dulon. Volgens de aardige meneer van Dulon moet deze was beter bestand zijn tegen UV stralen en vervuiling door regen, lucht en water. Volgend jaar weten we het of het een verkooppraatje is geweest. Voor zover de voorbereiding van de Silver-Lining. Die gaat het zeker doen…het is een Linssen nietwaar. J
 
De kleuren snappen we…nu de rest nog
De reis begint meestal met een keuze van een land of plaats. Ank bekijkt dan het land / plaats(en) en ik stippel een mogelijke 1e route uit met PC-Navigo. Op die manier krijg je al snel inzicht in tijd en vaarkilometers en dus kun je een eerste inschatting maken. Verder zijn er verhalen van onze voorgangers in de bladen Motorboot en Waterkampioen. Hier en daar een boekje en dan snuif je de sfeer al op.  Dingen die ik niet wist en mij van belang  lijken leg ik vast. De rest neem ik voor kennisgeving aan. De voorpret is begonnen!
Die eerste plannen worden uiteraard voortdurend bijgesteld. Langs de route komen we een aantal dorpen en steden tegen, die worden keurig door PC-Navigo opgesomd en aan de hand van dat lijstje gaat Ank de Capitoolgids raadplegen. Een simpele ja/nee is het antwoord of we er een bezoek aan wagen. Als de reis dan toch definitief wordt is het tijd om de benodigde kaarten etc. aan te schaffen via Datema in Amsterdam.
Dat alles stoppen we in een mooi kookpotje, laten we een tijdje sudderen, beetje gevoel erbij, en nog een scheutje voor de smaak, af en toe roeren en als het moment daar is komen de kruiden er bij. Dat wordt genieten!

Met andere woorden…het plan wordt aangepast aan de dan geldende wensen en niet te vergeten het gevoel. We hebben een hoofdlijn en daar wordt zeker van afgeweken. We leven ons in, maken het ons eigen en produceren een enorme portie ZIN. Zin in de tocht die we willen ondernemen en vooral beleven. En vanaf het vertrek leven we van dag tot dag.
 
Het huis achterlaten is een ander hoofdstuk. Betalingen doen we vooral  automatisch, de post wordt verzorgd door achterneef Bart die tijdens onze afwezigheid in ons huis komt. Dit jaar met zijn nieuwe vriendin en zijn hond Speykie. Dus ons huis is in vertrouwde handen en we zien het wel weer als we thuiskomen.
Heb je vragen dan ben je natuurlijk altijd welkom om ze te stellen. Wij pakken dan de Enkhuizer Almanak en geven je antwoord. 
 
èTip: Wist je dat je onderaan de blogpagina er een mogelijkheid is om je te abonneren op ons blog?

 

èTip: Check onze website msSilver-Lining.nl