Vrolijk Haaspazen

Haaspazen met Koroontje

Het virusje dwaalt nog steeds in het koroontje, ben je even niet attent dan kun je zomaar een Koroontje opvangen. Geen vriend van onze Haaspazen dus. Kom je Koroontje tegen, gewoon terugkoppen is het beste! Maar het blijft nog even oppassen geblazen. Blijf gezond watersporters!

Klusje hier, klusje daar

Drinkwatertanks spoelen, slangen aankoop

Tja, dan kijkt Silver weer meewarig uit zijn boegsprieten. Die oude kreukeltuinslangen kunnen echt niet meer, je hebt ze overal voor gebruikt en ik heb je gewaarschuwd, Skip. Deze ouwe rommel gaat van boord en je zorgt maar voor knap spul. Dus op zoek naar slangen die niet knikken, die worden gevonden bij Gardena en daar wordt dan 30 meter en 18 meter gekocht met nieuwe koppelingen. Die 30 meter wordt verdeeld in 12 m. en 18 meter. Eentje voor als het waterpaaltje in de buurt staat, de 18 m. als het kraantje wat verder weg staat en voor nog verder koppelen we die twee slangen aan elkaar. En die andere is voor de dompelpomp. Denk aan spoelen vuilwatertank, dekwassen, kabelaring afspuiten enz. Allemaal met nieuwe koppelingen want daar hebben we ook skoon skip gemaakt.

PC installeren, NMEA testen

We varen al een tijdje met een PC aan boord. Enerzijds voor de PC-Navigo navigatie en anderzijds voor de Yachtcontrol NMEA-aansluitingen. Indien de NMEA-2000-zaken niet goed werken dan komt Yachtcontrol de boel even bekijken en die gaan niet weg zonder een mooie oplossing.
In de winterperiode staat de boot-PC thuis te wachten op allerlei updates. In onze haven is er geen werkbare Wi-Fi, campers zijn kennelijk belangrijker voor de stichting lijkt het. Elk jaar teugplaatsen is altijd weer een verrassing of alles het weer correct doet.

Machinekamer schoonmaken

Elk voorjaar gaat er een emmer sop door de MK. Dat wil Silver nu eenmaal en dus doen we braaf wat hij wil. Zodra schoon dan kunnen we gaan sleutelen indien nodig. Dit jaar even de impeller sjekken, die draait nu 3 jaar vrolijk in de rondte. Olie even checken, koelvloeistof nakijken en een rondje filters bekijken. Voorraad reservemateriaal checken en even bijhalen wat er ontbreekt. Fingers crossed voor de drinkwaterslangen, die zijn 19 jaar oud, nu twee keer een slang gehad die begon te scheuren op een plekje waar ik maar net bij kon. Even vervangen is een aardig klusje, je kunt nergens bij. Uiteraard hebben we reservemateriaal aan boord.

Brandstof bijvullen 440=300

Bruto kan Silver in twee tanks 440 liter meenemen, maar in elke tank gaat circa 200 liter en de laatste 10 cm is onbruikbaar want dan wordt er lucht aangezogen. Die 10 cm vertegenwoordigen bijna 100 liter. Dus netto bruikbaar is 300 liter. En dus hebben we op langere tochten altijd nog 4 jerrycans met een totaal van een kleine 100 liter staan. Maar staat wel stoer natuurlijk. Zou dat bij elk schip zo zijn?

Roestplekjes verwijderen/Behandelen

Zo nu en dan loop je het op. Een plekje hier en een plekje daar. Gelukkig als ik ben kan ik schuren en kledderen met verf, tot verdriet van Silver. En dus ga ik Silver dit jaar verwennen met een extra schuurbeurt, en dat vindt hij lekker! Nog niet vertellen hoor!

Plannen

Veel te veel, kom maar op, waar wil je heen in de EU. Alles mag van ons… Oudere plannen zijn de vrieskist ingezet voor later en stel dat we in juni of juli weer kunnen varen dan hebben we tochtje naar de Oberweser en de Fulda. Jawel we springen dan de bergen in. Of dat allemaal gaat lukken is maar de vraag. Vooral de waterstand kan ons parten spelen. Wij steken 1,10 m. en er is 1 sluis die een vaardiepte heeft van 1,20 m. Bovendien is de Weser een regenrivier, stroming circa 3 km, en dus zal het water lekker snel naar de Mittelweser stromen. Maar wie weet, kunnen we ongeschonden Kassel bereiken en weer terugkomen. 😊 En dus hopen we op bakken regen, het blijft watersport nietwaar.

Watersport-TV, op en aan het water

Voor alle watersporters valt het niet echt mee. Je bootje komt wat later in het water en als je dan wilt varen gooien ze de jachthavens dicht. Het kan te gek ook natuurlijk! Lees en kijk meer bij Watersport-TV.nl!

Watersport-TV.nl, Motorboot en sloep. Check it Haaspazen

Alles wat je nog niet wist van een Motorboot en/of sloep tref je hier aan. Maar dan wel bij de tijd, niks ouwe meuk tenzij je voor de historie kiest.

Watersport-TV, alles wat je wilt weten!

Alles wat je nooit hebt durven vragen  zie je hier op de verschillende pagina’s aan je voorbij komen, check de zeilers en bezoek ook ‘De Tolletjes’, leer knopen en koken aan boord, verkoop je drijvend voorwerp en nog veeeeeel meer.