01-08-2015 Lier

Markt in Lier
Zoals al aangekondigd gaan we vandaag Lier met een bezoekje vereren.  Bij sluis Viersel kregen we al een boekwerk over Lier toe geschoven en dat beloofd wat. Bovendien is het zaterdag en dan is er markt op de Grote Markt. Altijd goed voor veel volk en dus gezelligheid.
Lier ligt 3 km vanaf de jachthaven Emblem en dus gemakkelijk met de fiets te doen. We parkeren onze stalen rossen op de Grote Markt, lanterfanteren en kuieren een beetje de markt over naar het toeristenbureau. Die meneer is blij dat hij ons ziet en we krijgen een uitgebreide routebeschrijving met tips. Ook ziet Ank enkele foute dingen en die moet ze hebben voor haar hoekje. Maar de sleutel is zoek! De aardige meneer loopt naar een collega die in het Belfort zit en komt even later met een bosje sleutel terug. Helaas, de juiste sleutel zit er niet bij. Nu worden alle sleutels uit de kastjes gehaald en één voor één geprobeerd. Noppes. De man wordt wat onrustiger en wij bieden aan om later op de dag terug te komen. Maar net als we op de gangstaat vindt hij de juiste sleutel en kan Ank haar foute handel in haar bezit krijgen. Inmiddels komen er ook nieuwe klanten en dus zijn wij snel weg.

De Grote Markt

Raadhuis
Als rechtgeaarde Vlaamse stad heeft Lier een Grote Markt met een Belfort annex gemeentehuis. Rondom de markt staan oude panden die in ere zijn hersteld na de beide wereldoorlogen. Dat was een hele klus. We zijn van plan een wandelroute te volgen die ons bij alle bezienswaardigheden brengt en dus lopen we braaf de bordjes achterna. Er is best veel te zien op een kleine oppervlakte en dat maakt Lier leuk.

De Zimmertoren

Zimmertoren
Voor ons één van de hoogtepunten. De voormalige Corneliustoren wordt in 1930 omgebouwd naar de Zimmertoren. Die meneer Zimmer was een slimmerik. Hij was uurwerkmaker en tussen door nam hij kennis van ons heelal. Geheel autodidact zoals dat dan heet.  In en naast de toren is een museum ingericht die zowat alles wat meetbaar is laat zien. En dus is de vraag ‘Wat is tijd?’. Kom hier eens kijken en wellicht vindt je er een antwoord!

Sint Gummarus

Wij ontmoeten hem en hij geeft aan dat hij de beschermheilige is van Lier. Aardige vent en alras mogen wij hem Gummie noemen. Overal in de stad kom je Gummie tegen, op school, op de kerk, in feesttenten enz. Onze vriend bemoeit zich overal mee maar zeker niet onplezierig

Begijnhof

Elk huisje een eigen naam
Op de werelderfgoed lijst staat dit begijnhof. Ik dacht altijd dat dat een merk non was maar dat klopt niet. Begijnen waren vrouwen die wel het geloof wilden maar dan zonder kerkse bemoeienissen. De gelofte van armoede werd dan ook niet door hen afgelegd al moesten de mannen wel tegen de avond buiten de poorten verblijven. Gedeeltelijk gerenoveerd en hersteld en de laatste begijn is inmiddels overleden. Nu is het een plek voor yuppen en dergelijke maar wel in een oorspronkelijke omgeving. Zeker de moeite waard om eens te bekijken

Geen reisgids

Tot zover Lier want we maken er geen reisgids van. Als je meer wilt weten dan zoek je dat zelf even op. Intussen is het wel lekker warm geworden en dus moet er ook wat gegeten worden en niet te vergeten gedronken worden want we zijn veel vocht kwijt geraakt. Naar goed gebruik neem ik een plaatselijk biertje, een Caves. Het bier vind ik absoluut minder dan de andere soorten die België in huis heeft. Dus die gaat niet in de zak. Later verwen ik mezelf met een Cronendonck Tripel, dat is lekker! Vriend Gummie maakt ook bier maar dat zagen we niet op de kaart staan. Ook moesten we een Liers Vlaaike proeven volgende die aardige Vlaming van de VVV. En wel bij de beste bakker van Lier, dat hebben we dan weer wel gedaan, inclusief 2 koeken, iets van speculaas en chocolade. Niks mis mee.
We gaan weer naar de haven, stallen onze rossen op het voordek en zorgen dat er schaduw  komt met een drankje. En duurt dat tot een uur of 8 waarna we wat eten. Nog even afspoelen onder de buitendouche. Na 10 uur koelt het aardig af en verdwijnen we naar binnen.
Morgen zouden we gaan vertrekken maar dat doen we lekker niet. We blijven een extra nacht omdat de sluizen een zondagsdienst draaien en dus beperkt bedient worden en omdat we met getijdenwater te maken krijgen. Maandag klopt het plaatje beter, denken we.
Meer lezen en weten over de Silver Lining?
Breng dan een bezoek aan onze site
www.msSilver-Lining.nl

 

Dit blog  wordt samengesteld door Ron & Ank Tol, de eigenaren van de Silver Lining. Het blog mag je zo nu en dan lezen met een korrel zout en gebruikt voorvallen rondom de Silver Lining. De tekst wordt op persoonlijke titel gepubliceerd en kan dus afwijken van de mening van alle anderen. Als je wilt reageren vinden we dat leuk via Silver-Lining@ziggo.nl. Als je onze tekst wilt kopiëren dan willen we dat graag even weten. Op jouw verzoek kunnen we ook een presentatie verzorgen; voor je clubleden op een koude winteravond bijvoorbeeld.
Wij varen een Linssen Classic Sturdy 35 AC uit 1991. Een dijk van een boot!