2015-08-18 Dendermonde- Gent

Met de sneltrein naar Gent

Jachthaven Dendermonde
Door het opkomend tij worden we wakker gemaakt door het klotsende water onder ons bed. Het lijkt wel een waterbed. En dus al klotsend om 7 uur ons warme bedje uit om ons te laten meevoeren  door de omgevingsfactoren. De temperatuur is 14 graden, de herfst is hier begonnen. Maar bikkels als we zijn zetten we door en al snel laten we ons meevoeren over de Schelde naar Gent.
Door de getijdenwerking zie je een hoop vuil in het water. Vuilniszakken, takjes en ook boomstronken. Daar wil je niet tegen aanvaren en dus kijken we goed uit. Met hoog water kun je vrijwel overal varen, met laag water mijdt je de binnenbochten, die kunnen dan wel eens (te) ondiep worden.
Sluis Merelbeke
Ook de beroepsvaart houdt daar rekening mee en soms zie je dan ook een blauw bord zoals we die ook in Nederland kennen. Blijft toch opletten. Alle bruggen en obstakels zijn ver te zoeken en zeker hoog genoeg voor de pleziervaart, ware het niet dat ze bij Merelbeke een sluis neergezet hebben. Het verval van vandaag is 1,80 m. Morgen is dat anders. Bij de ingang wordt door een wit knipperend licht aangegeven welke kolk je mag nemen. Andere kolk mag ook maar dan heb je rekening te houden met een hele lange wachttijd. Verder een fluitje van een cent.

Gent

Bruggen in Gent
Direct na de sluis gaan we stuurboord uit. Je komt in een vernauwing van een oude sluis. Doorgang ca. 5 meter. Direct er na is JH Merelbeke maar wij gaan nog even door. Via een aantal bruggen die hoog genoeg zijn houden we stuurboord aan zodat we bij de Brusselse Poort sluis komen met een verval van ca. 1,20 m. Die moet je even bellen anders gebeurt er niets. Na de sluis de 2e vaart bakboord, de Visserijvaart in. Bij de Loudelsebrug is het oppassen, deze is zo’n 3 meter hoog of je mag even bellen. Nog 1 brug verder vaar je de haven van Portus Ganda binnen. De havenmeester is actief en wijst zsm een plekje aan, helpt met aanleggen en laat je met rust.
Het blijkt dezelfde havenmeester te zijn die we 3 jaar geleden troffen dus het weerzien was erg leuk.

Sightseeing

De St Baafs met het lam
We gaan Gent in. Een aantal dingen kennen we vanuit ons bezoek in 2012. Nu willen we  de dingen bekijken die we toen gemist hebben. En dus komen we langs de St. Baafskathedraal met het Lams Gods, de schouwburg, de Duivelssteen van Gerard, de vele winkelstraten, de st. Nicolaaskerk, de stadshal met het gezellige stadscafé, het grote vleeshuis, het Belfort, stadhuis en vele kroegen, terrassen, restaurants enz.

Gentse strop

Een brouwerij produceert dit lekkere biertje, maar dat heeft een geschiedenis. Keizer Karel had een straf bedacht voor alle opstandige bewoners maar dat pakte iets anders uit. Nu lopen veel Gentenaren met allerlei festiviteiten rond met een strop (das) en soms verschillende om hun weerbarstigheid tov de huidige bestuurders te laten zien. Oh ja het biertje is de moeite waard.
Tja over Gent kun je blijven verhalen. De reisgidsen staan er vol mee. Feit is dat je in Portus Ganda op een paar honderd meter van het centrum ligt, je Gent te voet geheel kan bereiken en er voldoende inkoopmogelijkheden zijn om een prettig verblijf te verzekeren. Jammer dat er geen mogelijkheden zijn om brandstof te tanken.

Back to boat

Terug op onze Linssen zijn we best moe en dat moet worden opgelost. We trekken wat lekkere pintjes open en komen bij. Dan heeft Ank een aardig klusje. Ze is door haar boeken heen en moet nu terugvallen op haar E-reader en kopieert zo’n 100 boekjes. Die kan weer even voort. En dat tijdens de muziek van John Mayall en ander groepen / zangers uit die periode.

Plans

Niet echt spannend, we gaan uitslapen, luieren en niks doen denken we.

 

Dit blog  wordt samengesteld door Ron & Ank Tol, de eigenaren van de Silver Lining. Het blog mag je zo nu en dan lezen met een korrel zout en gebruikt voorvallen rondom de Silver Lining. De tekst wordt op persoonlijke titel gepubliceerd en kan dus afwijken van de mening van alle anderen. Als je wilt reageren vinden we dat leuk via Silver-Lining@ziggo.nl. Als je onze tekst wilt kopiëren dan willen we dat graag even weten. Op jouw verzoek kunnen we ook een presentatie verzorgen; voor je clubleden op een koude winteravond bijvoorbeeld.
Wij varen een Linssen Classic Sturdy 35 AC uit 1991. Een dijk van een boot!