We tellen af naar de winter

Bijna half oktober. In deze SilverFlits tellen we af naar de winter. Natuurlijk is het rustiger op het water met de pleziervaart, stil is het echter niet. Regelmatig worden bij ons in de buurt de Roskamsluis en de BOL-spoorbrug bedient voor de pleziervaart en een enkele beroepsschipper. De visstand in ‘ons’ kanaal is weer gecontroleerd, de mannen haalden wel 5 snoekbaarzen naar boven. En dat is niet zo gek veel. Ook de rietmaaier heeft zijn best weer gedaan zodat de hectometerpaaltjes weer zichtbaar zijn. Ondertussen zijn de eerste boten uit de haven verdwenen om een warme rustplaats te kiezen tot eind maart 2019. Alles bij elkaar opgeteld kunnen we terugkijken op een prima vaarseizoen. Jammer dat sommige bruggen wat haperden door de warmte en/of aanvaringen en verschrikkelijk wat de bemanning van hun geklonken boot mee moesten maken op het ARK.

Gelukkig ligt de Halve Maen weer in Hoorn nh. Die was even over het Wad naar Terschelling geweest om een beetje uit te waaien. Kijk maar onderaan de pagina als je meniet gelooft!

Silver

Silver heeft, dankzij onze korte tripjes en het mooie weer, weer een glanzend wit dek, grijze antislip gangboorden en een vrijwel nieuw ankerluik met mooie rode menie en lijnolie. Dat ziet er weer knap uit! Straks de boord PC weer naar huis slepen want vocht vindt die PC maar niets. En dat geeft ons weer de kans om straks alle bestanden weer actueel te maken. Want ondanks dat we misschien geen lange tocht gaan maken moet een mens en Silver in het bijzonder wat om handen hebben.

Plannen maken

2019 wordt een mooi maar druk jaartje voor ons. Natuurlijk worden er plannen gesmeed maar of dat allemaal door gaat is natuurlijk afwachten. Ergens in september krijgen we de sleutel van ons penthouse en daar mogen we nog wat zaken voor uitzoeken, laten uitvoeren en betalen. De fase van het meerwerk ligt achter ons dus de aannemer kan wat ons betreft aan de bak. Ondertussen is ons huidig optrekje verkocht en wordt straks overgedragen aan de nieuwe bewoners. Ondertussen dobberen we linksom of rechtsom, gooien zo nu en dan een lijntje uit en zien dan wel waar dat lijntje uitkomt. Echte gedetailleerde plannen zijn er lekker niet, we gaan gewoon met de wind mee. Waar we uithangen lees je dan in een volgende SilverFlits.

En wat gaan jullie doen? Weer naar Friesland en Limburg/Brabant? Of hebben jullie wellicht zin in het waddengebied. Mocht dat zo zijn dan kun je bij Scheepswijs terecht voor veel informatie en cursussen en bij de Wadvaarders tref je ook heel veel nuttige zaken aan zoals Quicktide, een klein programma’tje dat je precies vertelt wat het getijde gaat doen. Allemaal mooi maar een goede vaarwijzer is ook nuttig om je theoretische kennis wat bij te schaven, ook dat heeft Scheepswijs voor je klaar liggen!

Deutschland, Berlin, der Oder

Zo nu en dan krijgen wij via allerlei Duitse bladen leuke routes door. Die routes staan veelal op het internet. Deze keer een ander rondje Berlijn. De weg naar Berlijn via het Mittellandkanal is al een belevenis op zich. Op onze pagina met reisverslagen kun je onze ervaringen lezen. Maar er is rondom Berlijn nog meer. Zuidoostelijk heb je het Märkische Gewässer, het ene meer na het andere. Noordelijk het je de Mecklenburger Seeenplatte, ook niet te versmaden. Maar je kunt ook vanuit Berlijn naar de Oder (Eisenhüttenstadt) varen, een stukje met stroom mee naar het noorden en dan weer bij Oderberg naar binnen om via een scheepslift weer in Berlijn aan te komen. Check wel de waterstand in de Oder want dat is een regenrivier en dat betekent geen regen=niet varen. Zonder scheepslift kan ook en dan neem je het historische Finowkanal. Kortom hieronder staat wat meer informatie en als je nog iets wilt weten dan horen we het wel.

Uit de Telegraaf en andere media

In het Groningse Van Starkenborghkanaal staat een nieuw kunstwerk.

Ik zeg… Niks meer aan doen! Kijk en oordeel zelf

Maar ook de stationsbrug in Middelburg over het kanaal doet het ff niet. Misschien ligt de zekering eruit. Kijk uit want er kan nog een trein komen. Inmiddels is de stekker weer in het stopcontact geduwd.

Tja dan waren er natuurlijk talloze bruggen in Amsterdam die gegroeid waren gedurende het lekkere zonnetje. Eenmaal omhoog wilde de brug veelal niet meer passen en kon het openbaar vervoer en de hulpdiensten er niet meer over heen. Amsterdam heeft gewoon de vaarroute afgesloten voor de boten die niet onder de gesloten brug door konden. Ook dit euvel is op meerdere plekken in het land opgedoken.

Brugje extra, mag dat?

Nou denk je toch dat die grijze vloot wel wat meer tijd heeft. Nou, dat is maar beperkt als we de havenmeester uit Assen mogen geloven.

Westfalen, wie kent het niet?

Westfalen, bij de Weser en Minden. Minden bekend van de grote brug over de Weser en zijn Schachtschleuße. Lübbecke bij ons vooral bekend om de jachthaven langs het Mittellandkanal. Hier is een kleine vaarroute in Westfalen

Ongeval op het Amsterdam-Rijnkanaal

Onlangs duwde een containerschip een plezierboot in elkaar en voer rustig verder. De politie is uiteraard op de hoogte, weet wie de schipper is en die schipper krijgt straks nog een verrassing. Dat is de afhandeling. Veel erger is datgene wat de 3 koppige bemanning moest doorstaan. Zij konden het vege lijf redden door op de wal te springen. Het eerste filmpje kwam via Dumpert online en is daarna door velen gedeeld.