Weet je nog wel, oudje?

Soms kijk je terug en soms vooruit. Ditmaal werpen we een blik over onze schouder. Ergens in de jaren ’80 begonnen met een echt serieus schip, de Zephyr met 20 pk Johnson die we wat gingen opvoeren. Onderwatersport beleven in binnen- en buitenland. Samen met duikmaat John elke 2 weken ergens plonzen. Dat waren nog eens tijden. En nu, na verschillende schuiten? Wel, je vaart met grijze haren in een Linssen waterduwer de internationale binnenlandse wateren af en beleefd weer nieuwe avonturen en dat is zeker niet minder leuk en spannend! We worden wat kritischer, hebben weer iets meer ervaring in het leven en doen we bij voorkeur alle klusjes zelf. Je hoort vanaf die dag tot de beroemde “Grijze vloot”. Gewoon omdat het leuk is en ook een beetje bij je bootbeleving hoort. En zo doe je ook ervaring op met varen, navigeren, aanleggen. Maak je fouten om van te leren en vertel je aan de koffietafel de mooiste verhalen. Mocht je meer historie willen weten dan kun je een blikje werpen op deze pagina.

Al klaar met klussen?

Silver niet, die heeft er zin in en gaat gewoon vrolijk door. Met wat? Vooral met het verzinnen van werkzaamheden die voor hem gedaan mogen worden. Ach, er mocht nog een tent op met spatzeilen. Die spatzeilen zijn vastgezet met 200 kabelbinders. Altijd weer een klusje. De gasslang werd vernieuwd zodat deze weer even mee kan en die slang is weer aangesloten op de grote Duitse gasfles. (Gas is in Duitsland aanmerkelijk goedkoper en zij vullen ook bij). We kunnen weer even voort. Ondertussen bestaat ons oude adres voor kampeerspullen (en gasflessen) niet meer want die mooie winkel is kort geleden in rook opgegaan. Onze bankjes op het dek vertoonden metaalmoeheid in de pootjes en dus 2 x 4 x 4 schroeven eruit waarvan er uiteraard een stel braken en evenzovele schroeven er weer in. We kunnen nu weer zitten. Onlangs bij Joosten Watersport een nieuwe marifoon aangekocht, aangesloten en verdulleme dat ding werkt.

Dan ben je lekker bezig en dan mag je tussendoor ook nog even in  de Recreatiehaven Broekhorn de rol van havenmeester vervullen. Altijd leuk en gezellig. En ook dan maak je weer van alles mee.

En omdat we nog niet klaar zijn heeft Silver nog wat extra’s bedacht. Klinkt als schoonmaken en poetsen waarbij je zo hier en daar en kwastje nodig hebt. Dan alle vloeistoffen die nodig zijn nalopen en Mr. Volvo wakker schudden. Die zal na zijn winterslaap wel wat koud zijn dus die mag zeker een uurtje warm lopen. Wellicht het gashandeltje nog wat afstellen. Verder houden we een kluslijst bij op onze zijt!

PC Navigo / Noordersoft

PC Navigo komt altijd in januari met de laatste versie, deze keer versie 2018. Daarna kun je een voor meerdere gratis updates verwachten. De eerste komt begin mei en installeren wordt aanbevolen. De update bevat meestal kleine correcties in de programmatuur en last-minute wijzigingen in ons vaarwegenstelsel. Wil je meer informatie dan kan deze link je behulpzaam zijn.

Fastfender tip

Hiernaast staat een video van onze zuiderburen over de Fastfender. Wij gebruiken ze aan boord van Silver ook en gaan dat snel afbouwen. De fastfenders werken prima, zijn voor mensen die knopen lastig vinden een uitkomst. Maar er zit ook een nadeel aan vast. Het harde stevige kunststof zorgt er voor dat je mooie glanzende rvs railing te lijden heeft. Hier en daar komt bij ons de koperkleurige onderlaag te voorschijn. Aangezien je dat niet zo snel repareert gaan die fastfenders van boord!

Varen doe je samen!

VDJS heeft een nieuwe app. Deze moet nog even door een aantal kritische gebruikers bekeken worden. Wellicht een leuk klusje als je toch door het mooie en boeiende Noord Holland Noord vaart!!!

Schuttevaer!

Plannen voor Frankrijk? Let dan even op. De Franse vaarwegen worden met Franstalige borden en bekendmakingen op de bekende Franse manieren aangeboden. Altijd handig om te weten als je naar het zuiden gaat.

Let op! Helm verplicht!

De staat van een behoorlijk aantal bruggen in Noord Holland lijkt niet zo erg goed. Reden te meer voor elke watersporter om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Nee beste mensen dit is geen 1 april grap voor 2019. Dit is serieus en zeer bedreigend! Onze vrienden van de overheid hebben bezuinigd (waar is dat geld gebleven) en daar plukken we nu de wrange vruchten van.