Bakstenen voor Berlijn en de Chinese Muur

19-07 Zehdenick – Preauer Stich

Bijna elk Linssen model is te huur
Zo alles is weer in voldoende mate aanwezig. Op 10 minuten varen is een afgraving van klei (Ton) waarmee o.a. Berlijn is gebouwd maar ook vele andere gebouwen over de hele wereld, bijvoorbeeld de Chinese Muur. Een put van30 meter diep en aan de kanten 50 cm. Wij gaan daar ankeren en nemen ons voor om de boot eens te soppen aan de buitenkant.
Ankerplek voor de Silver Lining

Eigenlijk zijn we gek want het kwik stijgt. Bijboot eruit, schoonmaak rommel er in en daar gaan we. De Sturdy is echt smerig geworden. Er zit een of andere vette smurrie op die er niet af wil. Relatiegeschenk vanuit Berlijn e/o denken we. De SL knapt wel wat op maar het totale resultaat is toch maar een zesje. Dat kost werk en inspanning maar dat doen we niet bij 40 graden.

En daar mogen wij gratis naar kijken

Zo nu en dan koelen we af in het meer en dan is het uit te houden. Daarna relaxen, afkoelen, vocht innemen en de Cobb aan het werk zetten. Ankerlicht gaat aan zodra het wat schemerig wordt en niet zo gek veel later gaat bij ons het lichtje uit.

20-07 Prerauer Stich – Mildenberg

Bakstenen voor Berlijn
Het is 10 uur en al 31 graden, dat beloofd wat moois. We verlaten onze ankerplek en varen een uurtje in noordelijke richting. Naar Mildenberg. Natuurlijk weet iedereen waar dat ligt maar zonder de Ziegelei aldaar had Berlijn niet 2 x opgebouwd kunnen worden. En dat willen die Leute aldaar weten ook. Het gehele gebied rondom Zehdenick is om de klei afgegraven. De uitvinder Friedrich Hoffmann heeft daar in 1890 een steenfabriek neergezet van 41 hectare. Daar werden bakstenen tijdens de droge perioden in het jaar gemaakt voor oa Berlijn. Die gaan we bezoeken. Daarna kwamen de gebroeders Stackebrandt in 1928. Die waren veel slimmer. Die maakten een fabriek die het hele jaar door kon produceren met een stoommachine en een generator. Zo leer je weer eens wat. Bij de stoommachine herken ik een aantal dingen van mijn vader. Die had immers daarvoor geleerd en tekeningen gemaakt in zijn schoolschriftjes. Helemaal herkenbaar. Tijdens de 2ewereldoorlog werd er 1 bom afgegooid, een blindganger die daarna als kachel dienst gaat doen. Anderhalf uur zijn wij rondgeleid en we hebben net de helft gezien. Behalve dit park is er ook een grote kinderspeeltuin, kun je er kamperen, kortom je kunt er dagen vertoeven.
Verkeerd mengsel brengt mooie vormen

Wij niet, wij gaan terug naar de Silver Lining die ligt te bakken in de zon. Het is 46 graden geworden, best zweterig weer. Dus eerst maar afkoelen. De haven zelf vinden we wat aan de dure kant. € 20,00 per nacht, diesel kost € 1,70. Je hebt alle ruimte want we lagen er met een stuk of 4 bootjes terwijl er plek is voor 40. Morgen gaan we weer verder en proberen we wat zijrivieren op te gaan als er water genoeg staat.

21-7 Mildenberg – Bredereiche

 

Vertrek uit de klei
We willen wat koele uurtjes varen, dat betekent 7 uur op en 8 uur weg. Weg van de steenfabriek op naar de meren. Het is nu 25 graden en met het windje erbij best lekker. We zien olifanten als grasmaaiers (nee we hebben geen kater en nog niets gedronken) en allengs wordt het wat drukker. We hebben ook 4 zelfbedieningssluizen. Prima dingen zijn dat. Hier mag je 6 km/u varen. Wij gaan ergens tussen de 7 en 8. En we komen mensen tegen die boven de 10 km/u zitten met een enorme hekgolf. Erg jammer. We komen in nederzetting Bredereiche en meren aan aan de Liegekai. Nou ja Kai? Er ligt gras en er staan een aantal palen. Functioneel dat wel maar van een kade hebben wij een andere voorstelling.
Onderweg gespot: Kraanvogels

Even een klein hapje bij het Bootshaus en dan een blik werpen in het dorp. Die moeite kun je je wel besparen tenzij je de geweldige supermarkt wilt zien van wel 20 m2. Dan maar op de boot een borrel en alvast wat opruimen en ons dekterras in orde maken. Jammer dat de kraanvogels de boel niet opruimen.