Linssen record Jonkers oosterschelde

Wereldrecord scherp stellen!

Dat vraagt om een verbetering en daar gaat Silver en zijn familie voor zorgen! Silver en bemanning zijn hier op uitnodiging van Alexander Jonkers uit Scharendijke. Daar heeft hij zijn bedrijf, “Jonkers Yachts” en is Linssen agent voor dit deel van het land. Behalve Linssen motorboten heeft hij nog een aantal merken op zijn lijstje staan maar daarvoor zijn we niet hier. Meer weten van/over Jonkers Yachts dan klik je gewoon even op deze link.

Silver in Zierikzee

Uitzicht van Silver op mooie dames

17-06-2016 Zierikzee

OK, ok, ok, een wereldrecord zet je niet zomaar. Daar mag je wel wat aan voorbereiding aan vooraf laten gaan. Ik ben uiteraard al bijtijds in de haven waar alle deelnemers zich zullen verzamelen. Maar toch, het begint al te kriebelen. Toch nog even hier en daar wat laten oppoetsen en voor de platen en plaatjes wat zaken verstoppen. “Het is er wel maar je ziet het lekker niet”. Ank doet nog een paar boodschapjes om het weekend door te kunnen komen. Er komen een stel vrienden van hen aan boord om een en ander op video vast te leggen. Ook zij hebben wat bewegingsruimte nodig. Het dek is ruim, redelijk schoon en het weer is nu zonnig en aangenaam. Straks krijgen zij een borrel om wat moed te verzamelen en daarna de briefing in het restaurant.

Wat is het dan voor een wereldrecord? We komen hier allemaal samen op uitnodiging van Alexander Jonkers van Jonkers Yachting. Hij is de Zeeuwse agent van mijn Linssen Yachts familie. Hij wil elk jaar steeds meer familieleden op de Oosterschelde zien en daarvan opnamen maken vanuit een helikopter waar fotograaf Dick van de Veer een plekje heeft. De schippers krijgen de opnamen en hij de marketing. Samen hebben we een hoop lol en gezelligheid. Happy deal! Maar goed de vrienden zijn gearriveerd en de bemanning loopt nog even Zierikzee door om wat te laten zien. Na een kopje koffie zonder taart op het terras gaan zij nog even ieder voor zich iets doen om rond 6 uur te verzamelen in de Suikerbiet. Een aardige Bietenkroeg aan de haven. Er wordt wat gedronken, allerlei bemanningen stellen zich voor en daarna wandelen we naar het restaurant waar zij de briefing krijgen en gezamenlijk wat gaan eten. De sfeer is goed maar iedereen heeft toch de spanning van een wereldrecord! Dat is merkbaar. Dat is mooi!

De briefing is duidelijk. 10:45 uur contact maken via VHF 77 en eventuele correcties op het reisschema. Plan: 11:00 vertrek uit de haven en de afgesproken positie innemen bij de Zeelandbrug. Uitluisteren voor eventuele aanpassingen en vooral lachen naar de cameraman Dick van de Veer in de heli. Dat is simpel en ik heb de bemanning nog eens overhoord. Na het eten verdwijnt eenieder naar hun onderkomen om morgen de topprestatie te kunnen leveren.

18-06-2016 Jonkers D-Day

Silver in Zierikze

Silver in volle haven!

Het zit allemaal niet zo mee. Dat de zon is opgekomen weten we maar waar? De hemel is grijs en het druppelt. De wind is behoorlijk. Duidelijk geen korte rokjes weer. Maar toch gooien we de tent eraf voor meer zicht en beleving! Rond 10:45 uur het eerste bericht. We vertrekken om 11:30 uit de haven en zetten koers naar de Zeelandbrug die Zierikzee en Goes met elkaar verbinden. Silver is weliswaar bijna de kleinste, hij is zeker de oudste. Hij kent het water, het getij en allerlei winden. Deze wind is minder aangenaam en Silver huppelt als een dartele meid over de golven en sproeit zo nu en dan lachend het buiswater over het dek naar de bemanning. Maar het gaat niet altijd even soepeltjes over alle golven heen. Stampend en rollend laat Silver ons de noordelijke flank aanschouwen en bereiken we de verste uithoek van het complete eskader. Vanuit het noorden is Silver het eerste schip. Het duurt even voordat iedereen in positie is en dan is ook de heli aanwezig en gaan we van start. De eerste rit van oost naar west, daarna achter elkaar langs de brugpijlers waar de vloedstroom duidelijk merkbaar is en ook risico’s met zich meebrengt. We verplaatsen de vloot naar de andere zijde van de Zeelandbrug, dat is al een stuk rustiger. Nog even een rondje extra dansen en de heli cirkelt maar over de vloot heen om de plaatjes bij elkaar te schieten.

Silver op de Oosterschelde bij de Zeelandbrug

Oosterschelde met de Zeelandbrug

Na anderhalf uur stampen en rollen, positie vasthouden en makkers ontwijken vaart elk schip haar eigen koers naar zijn ligplek in de haven en enkelen zetten koers naar hun thuishaven. Uiteraard komt Silver bijna als laatste aan maar de plek is nog steeds vrij en kan dan rustig zijn bevallige achtersteven aan de steiger toekeren. De extra bemanning legt de touwtjes vast maar is toch wat voorzichtig. Silver wil nog minimaal 2 meter naar voren om achter hem nog wat ruimte te bieden aan andere schepen. Als dat dan ook klaar is zijn er nog twee verplichtingen. Videobestanden uitwisselen en een verplaatste steigerborrel naar De Biet. Als ook die klus is geklaard gaat ieder zijns weegs om deze fantastische dag af te sluiten!

Conclusie: Een zeer geslaagd evenement van Jonkers Yachting en voor herhaling vatbaar. Alexander heeft al toegezegd dat er volgend jaar een poging ondernomen moet worden om het record weer scherper te stellen. En dus Linssen schippers, houdt in juni 2017 je agenda vrij en kom naar Zierikzee!