Wij Waren in Waren maar Waren ook in…

1-8 Waren – Malchow

Stadthafen Waren
9:00, rustig en al zonnig warm. 30 Graden. En zo is dat! Na de brug in Eldenburg is een leuke WWRP Marina Eldenburg met voor de verandering Wifi en tankmogelijkheid. Dan komt de Kölpinsee waar we kriegel worden van de kleine kriebelvliegjes. Via een klein kanaaltje komen we op de Fleesensee allebei met glashelder water. We arriveren bij de Malchowersee. Meteen na de nieuwe draaibrug ligt de vernieuwde Stadthafen waar een aardige havenmeesterin ons verwelkomt.

De Crew in Malchow

We horen dat er in mei veel NL bootjes waren maar nu vrijwel niet meer, wel veel Zwitsers. We liggen aan de kaai met zijsteiger met uitzicht op van alles en nog wat extra. Even wat eten en dan even kijken wat er nou leuk is aan Malchow. Tegenover ons ligt het klooster en dat laten we ook daar liggen. Naast ons een ijssalon en die komt later ter sprake. We lopen de dorpsstraat uit en zien al een supermarkt op zo’n 1000 m afstand. Dat wordt de fiets pakken.

Bruilofts vuurwerk

Terug pakken we het DDR-museum mee. Jammer, het is meer de spullen uit oma’s tijd en later zullen we er nog een paar tegenkomen. Doen we een keer wat cultureels… Dan toch de fietsen maar gepakt en de supermarkt opgezocht, de tassen volgeladen en weer naar de voorraadkelder. Daarna een biertje op het terras met een lekkere ijscoupe bij de Italiaanse ijssalon. Ondertussen wilde een gezin met 3 kleine kids de boot wel huren. Maar nee, dat gaan we niet doen. Wat is het leven toch slecht. We eten wat aan boord en als het donker is komt er vuurwerk van een bruiloft. Wij zitten eerste rang. Naar binnen, klepppen dicht en meuren.

 
 

2-8 Malchow – Plau am See

Dag Malchow
Even voor 12 uur verlaten we de Stadthafen Malchow en zwaaien onze buren uit. Daarvoor hebben we koffie gedronken aan dek, de kijkdozen zien laden en lossen en een man in een gehuurde tupperware bootje geholpen die zijn trosje in zijn schroef had. De beste mensen wisten er geen raad mee en dus reik je de helpende hand. Dan is er kennelijk een vrijgezellenparty op 2 bootjes. Op 1 daar van mag de bruidegom in bikini roeien, daarbij aangemoedigd door een roerganger. Op een ander drijvend iets zitten een man of 10 te bieren en te schreeuwen.

Vuurtoren Plau am See

Ook mensen die we eerder zagen en die we “roze draadje” gedoopt hebben zien we weer voorbij schuiven. We pakken bij Plau de WWRP voor het dorp en tappen stroom die onze voorgangers hebben achter gelaten. Broodje eten, opfrissen en omkleden en dan Plau bekijken. Bij de toren krijgt Ank buikkrampen en koopt een entreekaart voor € 2,50 bij het museum van een norse dame om van het toilet gebruik te maken.

Plau, Blaues Wunder

Op de terugweg graait Ank enig wisselgeld terug van het schoteltje. Dan maar naar het terras voor een biertje, wijntje en scoren we eindelijk een paar leuke kaarten voor de kleinkiddies. Mooi zitten op het dek en genieten van het weer en alles wat er om je heen gebeurt. Morgen gaan we weer verder.

3-8 Plau am See – Lübz

Sluis Bobzin

9:00 liggen we te wachten op de hefbrug Blauwe Wonder dat die open gaat en daarna volgt een sluisje. Allemaal niet echt spannend. Ondertussen worden we getrakteerd op de wolken rook uit de visrokerij, niet echt lekker zo vroeg op de dag. We varen Plau uit en voor ons zitten nog 3 sluizen. Maar eerst de rivier de Elde af die onderdeel  uit maakt van de Müritz-Elde-Wasserstraße. De Elde is ook een van de langere rivieren hier. De Elde is vanaf Plau toch zo’n 120 km.  Niet diep maar wel erg leuk en mooi. Bij sluis Barkow duurt het wel een beetje lang voordat de sluis is volgelopen. Eenmaal vol varen wij er als eerste in, zover als verantwoordt is en achter ons sluiten 2 andere boten aan die wat onhandiger zijn. We liggen vast, gebruiken de paal om aan te geven dat het sluizen kan beginnen en net voordat de deuren daadwerkelijk sluiten komt er een Duitse boot de sluis in varen, dit ondanks dubbel rood. En nog bevelen geven ook.

De SL in Marina Lübz

Tja dat werkt althans bij mij, nooit.. Zij wil dat we vooruit gaan en ik zeg dat dat niet gaat en dat hun er uit moeten omdat de deuren gaan sluiten. Geweldig! Alles komt nog net goed. Dan bij Marina Lübz de haven in, achteruit de box in, vastmaken en dorp verkennen. Dichtbij kunnen we de jerrycans vullen maar dichtbij is toch ruim 2 km lopen. En dat doen we niet, de noodzaak is er ook niet want we hebben nog ca. 200 liter diesel in voorraad. We zijn er op zondag en dat betekent dat er veel winkels dicht zijn en het dorp leeg is. Niet zo gezellig maar morgen is er weer een mooie dag.