Zeilers kunnen nu makkelijk overstappen naar Linssen

16-7 Schwedt – Oderberg

Vroeg of laat, zeilers willen een Linssen.

Zeilers zitten vaak met een probleem als ze overstappen naar de senioren leeftijd. Wellicht is de foto hiernaast een optie om wat te wennen en anders koop je toch gewoon een Linssen! Afscheid nemen is zwaar maar onvermijdelijk. Maar voor het zover is vullen we nog wat brandstof bij en haalt Ank de laatste was op. Rond half 10 is het zover en verlaten wij als eerste de ligplaats. De Ananda gaat ook, maar dan de andere kant op. Wij gaan het kanaal op richting Hoohensaaten waar we een sluis treffen die ons 70 cm doet stijgen. Aan dek staan we in zwemkleding maar die verdwijnt al snel. Het grootste deel sturen we lekker zonder.

West Schleuße Hoohensaaten

Wel jammer van al die vliegende objecten. Even verderop ligt Marina Oderberg. Heeft vrijwel alles behalve internet. We leggen op dezelfde plek aan, melden ons en pakken dan de fiets om het dorp te bekijken. Dat is wel een beetje jammer, die moeite kun je je besparen al hebben we wel een vleesthermometer voor de Cobb gescoord. Bij het bolwerk waar je met 2 bootjes net kunt liggen eten we een klein hapje bij de bistro maar ook dat valt al weer tegen. Op de weg terug plukt Ank nog wat pruimen van de bomen we zijn weer terug op een warme, zo niet hete boot die nog steeds in 35+ graden ligt te bakken. Een lekkere portie rijst, groente en frutti di mare vult ons buikje.

Oderberg

Achter ons zijn 2 Deense schepen komen liggen. De mensen zeggen niets tegen ons terwijl wij toch plek gemaakt hebben voor hun door de Silver Lining wat op te schuiven. De 2 nogal gezette vrouwen hoor je boven alles uit. Ank koelt nog even af in het Oder-Havel-Kanal en dan is het tijd voor een borrel. En de plannen voor morgen. Morgen is het feest, mijn plan om midden in de natuur voor anker te gaan tussen bevers, otters en wasberen gaat in rook op. Er staat domweg te weinig water, slechts 1,03 m terwijl wij al 1,10 m steken. Maar even kijken of we nog een plan B uit de hoge hoed kunnen toveren. Morgen in ieder geval kijken of de Sturdy kan zwemmen in de scheepslift van Finow.

17-07 Oderberg – Marienwerder Birthdayparty

Jette van 10 hebben we ook gespot

Even ziet het er naar uit dat we door stremmingen niet naar de scheepslift kunnen. Nog even opnieuw de stremmingen gedownload van PC-Navigo maar dat bevestigt ons vermoeden alleen maar. Dan maar even de havenmeester raadplegen. De stremmingen blijken opgelost te zijn. De werkzaamheden aan diverse kunstwerken om dit stuk kanaal te verbreden zijn een week eerder geweest en afgerond. We kunnen dus vertrekken. Nog even de broodjes ophalen, de motor starten en half 10 zijn we weg. Op weg met een jarig jobje. 64 Zomers jong. De Denen achter ons zijn nog steeds stug en ongezellig. Goedemorgen kunnen ze niet zeggen. Het klikt in ieder geval niet met ons. J

Aapjes kijken vanuit de scheepslift

Een uur later hebben we de Oderberger See doorkruist, de oude Elbe gekruist en de afslag links laten liggen van het Finow Kanal waar we al eerder waren. Ank roept de scheepslift op en we mogen om half 11 plaatsnemen aan de wachtsteiger waar al 1 bootje ligt. Enige tijd later komen de 2 Deense boten aan en het kan niet anders dat de grootste aan ons vastmaakt. Er kan geen verzoek van af, geen lach, helemaal niks. Die gaan niet mee om de verjaardag van Ank te vieren. Lang verhaal kort maken, om 3 uur liggen wij samen met 18 andere schepen net in het zwembad dat ons 36 meter omhoog brengt. Dat duurt 20 minuten. Einde van het liftfeestje van Ank. En daarna kunnen we weer verder.

Avond schitteringen in het water

Omdat we aardig vooraan liggen kunnen wij het tempo bepalen en dat ligt redelijk hoog (11 ipv 9 km) maar natuurlijk zijn er een aantal sukkels die het beter weten, waaronder 2 bekende Denen. Langs het nieuwe deel van het kanaal is het water kraakhelder, op het oudere deel is het ook helder maar door de opgewervelde bodembegroeiing zie je dat minder. Daar wordt wel vrij veel gezwommen door jong en oud. Daarna doet Deen no. 1 een poging om ons voorbij te lopen. Helaas voor hem komt er een Pools duwstel van 120 m. tegemoet en moet hij weer achter aansluiten. Dan wordt het smaller en dus wordt zijn geduld op de proef gesteld maar de eerstvolgende kans wordt aangegrepen. Beide schepen gaan met een behoorlijke snelheid en hekgolf ons voorbij om 3 km later bij een haven de vaarweg te blokkeren. Ze zien ons komen en gaan er weer vandoor. Prachtig om te zien en wij duiken de gezellige en goed uitgeruste haven van Marienwerder in met restaurant Heimdall waar we neerstrijken, eten, drinken en ijsje eten. Dat hoort erbij. Dan naar de boot op het dek voor en afzakkertje, email en dergelijke sjekke en berichten tikken.

18-07 Marienwerder – Zehdenick

Vriend van Ank wijst de weg

Hmm. Half 10 en 31 graden. We kunnen geen water pakken omdat de havenmeester een contra kraan gemonteerd heeft. Hij is nergens te vinden en ook zijn knechtje niet. Dan maar weg. We komen de Linssen Sturdy 380 Tasman tegen en we staan al onder de biminikap te sturen. Het kanaal meandert wat en dat maakt het net niet eentonig. Je vaart tussen dijken en omdat wij lekker hoog staan zien we ook wat.  Dan is de afslag van de Obere Havel Wassererstraße (OHW) waar we stuurboord uit gaan. Op de hoek nog even een Adelaar of een ander merk op de plaat gezet. We zijn op het Malzer Kanal tot de sluis Liebenwalde zich aandient. Een zelfbedieningssluis en daar is helemaal niks mis mee. Daarna komen we het Voßkanal op waar we de Bastet (Classic Sturdy 35) uit Berlijn aantreffen. We werden al gewaarschuwd, er komen meer vliegende en stekende objecten langs. J. Buiten de Cobb in de fik, scholfilet er op en dan zwemmen, afdouchen en een borrel.

Entree Zehdenick

We besluiten om ons toch maar in te spuiten en stinkend spul, niet lekker maar die objecten vinden het ook niet lekker. Bij Zehdenick komen we de Europa 40.9 tegen die daar verhuurt wordt denk ik.

Silver Lining in Zehdenick

Meteen na de zelfbedieningssluis de Stadthafen in waar we goed ontvangen worden. Even de stad bekijken en bij Lidl wat inkopen meenemen. Het is warm, heel warm. Als we terug zijn is het half 6, nog even Erna terug gebeld en dat kost tijd