04-09-2015 Brugge – Gent

Felicitaties

Jawel, behalve onze dochter Vanesca heeft ook zus Erna ons gefeliciteerd dat we onze trouwdag vierden op 1 september. Dat is mooi, dank je wel (schoon)suske.

Flandria

Als je om 9 uur wilt doorvaren dan mag je je aanmelden bij de Brugse verkeercentrale. Dat moge bekend zijn. Maar op onze hielen zit een Flandria club die met 21 boten ook wil varen naar Gent. Leuk hé. We willen niet met die meute mee varen en dus maak je dat je wegkomt.

Brugge, nog 2 bruggen

Maar Brugge is zeer strikt in het doorvaren. (waren ze dat maar met het beantwoorden met oproepen). En dus hangen we voor de Moerbrugge te wachten op een paar bootjes uit de Coupure. Drie stuks, een Belg, een Zeeuw en weer een Belg. En jawel, de brug gaat open en we gaan er door. Op naar de Steenbrugge, die draait vlotjes en nu zijn we qua bediening van Brugge af. Dat hele spul vaart door naar Beernem, daar is een JH en daar neem ik (bijna) altijd gas terug. Dat vinden de mannen achter ons maar niks dus die gaan vol door en onze Zeeuw in een mooie Barkas nog even extra een behoorlijk hekgolf achter zich latend. Niet heel netjes.

Op zo die gaat!

De vaart gaat door naar Schipdonk, daar kruis je de Verbindingsvaart met de Leie. Even uitkijken en dan weer door. Het laatste stukje naar Gent. Ook niet echt mooi. Maar je komt bij een kruispunt. Rechtdoor gaat de stad in. Bakboord gaat naar Terneuzen en stuurboord staat (nu) verboden in te varen. Wij gaan lekker toch want er staat geen datum bij, geen plek waar je wel kunt komen en PC-Navigo geeft aan dat de stremming morgen is. En zo komen wij dan bij de VVW Gent Leie terecht. Niet zo gek veel ligplaatsen voor passanten maar we hebben er een kunnen bemachtigen en dat voor half geld.

Gent, VVW Gent-Leie

We zijn weer in Gent. Het is nu eenmaal centraal gelegen. Maar wel een andere jachthaven. We willen voor half geld en dan kom je terecht bij Gent-Leie. Meteen naast de Ringvaart en mooi makkelijk om straks je pad weer te vervolgen. Behalve deze JH tref je er nog een paar. De JH ligt redelijk vol maar wij kunnen achteruit tussen 2 palen tegen een betonnen kaai vastmaken. Eenmaal vast gebeurt er niets meer of je neemt het halve België mee. Gelukkig staat er weinig wind en gaat het aanleggen netjes. De havenmeester geeft wat tips over de lijnen omdat er vanuit de Ringvaart nog wel eens wat zuiging kan zijn. Netjes! De haven zelf gaat wel, ligt naar onze zin wat te ver van het centrum, heeft een aardig restaurant waar de vrouw wat onaardig overkomt en verder vindt je je weg wel. Grootste voordeel, direct aan de Ringvaart. En daar gebruiken we hem voor. Maar schijn kan soms bedriegen maar daarover vertel ik je morgen.

Boodschappen

We moeten de Sturdy weer wat dieper in het water hebben en dus gaan we in slaan. Op 2 km is een Delhaize en op 3 km een Carrefour. Ook andere merken zijn vertegenwoordigd maar een drogisterij tref je in het centrum en dat is 5 km trappen. Omdat we Gent een beetje kennen vinden we al snel een Kruidvat waar Ank de dingen kan scoren die ze graag wil. En dan weer  de weg terug. Zonder kaartje. Het centrum uit gaat goed maar dan steken we toch zo nu en dan een verkeerd straatje in. En dan zien we de Carrefour die we ook op de heen weg al zagen en besluiten om hier in te slaan. En dat lukt voortreffelijk. Vier zijtassen, 2 rugzakken en een tray bier op de bagagedrager en we kunnen weer nar Nederland. Nu nog de Silver Lining terugvinden Uiteindelijk na wat extra meters voor de conditie lukt dat ook. OK, onze buit aan boord brengen gaat nog wel. Maar nu de fietsen weer. Ik heb de bijboot al laten zakken in het gras maar dat geeft weinig loopruimte. Klooien dus maar uiteindelijk staan die trapdingen weer op de plek en de bijboot hangt weer in zijn tuig. Lijkt wel wat teveel op werken! En dat mag eigenlijk niet meer gebeuren.

Krimi!

Op onze traptour worden we gestoord door een hoop herrie van zwarte limousines met blauwe zwaailichten. Een stuk of wat. En even verder versperren ze de weg bij de gevangenis. Mannen er voor met van die schietdingen en klaar. Daar sta je dan. Gelukkig duurt dat oponthoud maar kort en zijn we niet beschoten maar je kijkt wel op dat geweld zo dicht bij kan zijn. Maar wellicht is er gewoon een crimineel afgeleverd. Het persbericht heb ik niet mogen lezen.

 

Dit blog  wordt samengesteld door Ron & Ank Tol, de eigenaren van de Silver Lining. Het blog mag je zo nu en dan lezen met een korrel zout en gebruikt voorvallen rondom de Silver Lining. De tekst wordt op persoonlijke titel gepubliceerd en kan dus afwijken van de mening van alle anderen. Als je wilt reageren vinden we dat leuk via Silver-Lining@ziggo.nl. Als je onze tekst wilt kopiëren dan willen we dat graag even weten. Op jouw verzoek kunnen we ook een presentatie verzorgen; voor je clubleden op een koude winteravond bijvoorbeeld.
Wij varen een Linssen Classic Sturdy 35 AC uit 1991. Een dijk van een boot!