Grote Belt Lyo

7 juli dag 64 Assens – Lyø

In de ruime box in Assens lekker gelegen maar 1 nacht is genoeg voor ons. Om de hoek zit de brandstofpomp en dus krijgt Mr. Volvo er weer 200 liter bij. Meer niet want de pomp slaat automatisch af bij een vastgelegd aantal kronen. De tankmeter staat op meer dan de helft en we hebben achterop nog altijd 100 liter reserve. Vandaag gaan weer zuidwaarts de Lille Belt af, naar een ander eiland, een klein zandhoopje in een klein beltje. Lyø. Leuk gelegen, een prima haven om even een stop te maken. Wel een beetje jammer dat het regent. Onderweg hadden we al wat meer deining maar nu is de wind nog wat gedraaid en aangewakkerd. Een automaat is er niet maar er komt wel een havenmeester collecteren, dat zien we wel weer. Maar wifi werkt daar weer wel, daar kunnen grotere haven een puntje aan zuigen. Al snel loopt het haventje vol maar er is voor iedereen een plekje. Wij zitten in onze tent en steken de Cobb warm voor een lamsrack. En dat gaat er in als…

Svendborg

8 juli dag 65 Lyø – Svendborg

In verband met de wind wachten we nog even af. Als het goed gaat neemt die af en draait dat ding ook in een voor ons te gebruiken richting. De zon laat zich zien nar na drie uur door de Belt ploeteren landt Silver in Svendborg. Deze haven ligt al behoorlijk vol en uiteraard nemen verschillende dobbers een plek extra in beslag. Stel je voor dat je niet meer weg kan. De boxen die vrij zijn, zijn redelijk smal, daar wil Silver niet tussen, is slecht voor zijn heupen. Aan de overkant zien we een plek die we kunnen nemen als we maar morgenmiddag weg zijn. Komt mooi uit. Past allemaal net en eenmaal vast gaan we ons liggeld maar eens voldoen en dit stadje bekijken. Liggeld is best aan de prijs. € 2,60 per meter voor twee oude palen die op afbreken staan en houten klosjes + roestige ring is veel. Althans dat vinden wij. We betalen bij de digitale havenmeester, een onpersoonlijk ding maar het werkt wel. Bij de viskraam eerst maar even lunchen en dat valt dan weer mee. Op het raadhuisplein is een feestje. Er staat een bandje een hoop lawaai te maken en kennelijk wordt dat leuk gevonden want na elk nummer wordt er enthousiast geklapt. We gaan ook even cultureel doen. We bezoeken een smokkelaarsmuseum, misschien kan ik nog wat tips vergaren. Het tweede museum heeft iemand van ’waardeloos’ materiaal wat mooie en leuke dingen gemaakt. Tot onze verrassing hebben we een werkend wifisignaal en dus kunnen we aan de slag.

Grote Belt Nyborg slot

9 juli dag 66 Svendborg – Nyborg

We hebben de wind in de tentzeilen. Oh nee die zijn ze vergeten aan te zetten. Nou dan zullen Silver en Mr. Volvo het alleen moeten doen. Voor Ank wel een meevaller want die vindt een zijwindje maar niks. Wel een leuke haven, nu nog en plekje vinden en dat vinden we voor het appartementencomplex voor bejaarden. De buren pakken de lijntjes aan, altijd goed. In Nyborg weer netjes betalen bij de havenmeester waar geen woord van af kan en dan de stad in op zoek naar de leuke dingen. Alle winkels zijn dicht enkele terrasjes zijn open. We zoeken het slot op van Frederik. Daar zijn ze bezig met opgravingen. Net kinderen aan het strand die schelpen zoeken. We kunnen er niet in en dus gaan we naar de wallen. Op een aantal punten staan kanonnen strategisch opgesteld en er is een uitkijktoren waar we niet in gaan klimmen. Die toren is in gebruik als cultureel object met te veel treden. Met een ommetje keren we terug naar Silver en vrienden en varen morgen naar de overkant, bijna langs de brug over de Store Belt.

Grote Belt Korsor

10 juli dag 67 Nyborg – Korsør

Dag Funen, we gaan op naar Zeeland. Doen we wel vaker, bij voorkeur via de kortste weg. Maar deze keer niet. De wind, maar vooral de deining en golven staan verkeerd ingesteld. Er heeft iemand zitten knoeien. Betekent dat we in een zigzaglijn naar de overkant gaan en dus wat langer onderweg zijn. Rechttoe gaat ook maar dan is Ank niet gelukkig met me. Dan komen we maar wat later in Korsør aan. De vaargeul naar de haven is betond maar een beetje klein voor dit hobbelige water en dus landt Silver bijna in de Marinehafen. Maar het komt allemaal goed. We liggen in een prima box aan een vernieuwde steiger en er zijn nog veel lege plekken. Sinds de marine in dit dorp zit is er weer wat reuring. Die reuring verdween met de komst van de brug waardoor de veerdiensten opgeheven werden. Bij het havenrestaurant nog en lekker drankje gepakt uit een glas van Ritzenhoff. We hebben dat glas gewoon meegenomen nadat we de dame ons verhaal verteld hadden. Uiteraard heeft ze een vergoeding ontvangen. Morgen langs de westkust naar het zuiden. Dat is nog even puzzelen maar ook dat komt goed.

Zeiler uit Kampen

11 juli dag 68 Korsør – Femø

Wat een stille haven, heerlijk. Goed gepland gaan we op stap, nou stap? Er is wat zijwind maar door de koers wat te verleggen gaat het ons goed af. Op naar Femø, een eiland in de Belt dat leuk moet zijn. We hadden Vejro in gedachten maar lazen op tijd dat deze haven een dermate hoge prijs had dat we hiervan afzagen.  Het schijnt daar enorm luxe te zijn, dat is leuk natuurlijk maar de meeste voorzieningen gebruiken we niet. Femø bereiken we al redelijk snel en het geluk is met ons. We maken vast aan de binnenkant van de pier voor een klein vissersbootje die er nog makkelijk uit kan. En dat doet ie ook. Dan wringt zich een zeilboot op die plek en dat lukt ook goed. Alle plekken zijn nu bezet en dus wordt er nu gestapeld. Ook Silver krijgt er twee langszij. Tja dan loop je tegen een stroomleverancier aan. Daar weet Silver ook wel weer raad mee. Met wat kunst en vliegwerk worden de Deense en de Duitse zeilboot van stroom voorzien. Dat was hard werken maar nu komt de rust. Eenmaal klaar dan gaan we eerst een ijsje halen.

Grote Belt

12 juli dag 69 Femø – Hårbolle

We hebben vervelend nieuws gehad. Zo vervelend dat we besluiten om terug te varen naar Lübeck in plaats van richting Kopenhagen. Het plan i om in de marsepeinstad Ank op de trein te zetten. En dus zetten we koers naar het Sund. Het weer dramatiseert het gebeuren. Het waait wat harder en de golven staan maar net goed genoeg om te varen en we hebben een stroom tegen van circa 3 km. We proberen om zo hier en daar wat hoekjes af te snijden om wat tijd te winnen en dat lukt aardig. Het doel is Hårbolle dat er op een foto wel leuk uit ziet voor een nachtje. Dat is 55 km tuffen en we doen dat in 5 uur. Toch nog netjes. In de Storstrøm en de Grønsund staat de meeste stroming en Mr. Volvo heeft wat extra vitamientjes nodig. Het is fris, om niet te zeggen bokkekoud. Het begon met 11 graden en nu is het zomaar 15. Nog even en ik trek mijn winterkleding aan, de handschoenen heb ik al klaarliggen. Dit is de Deense zomer gewend maar wij niet zo erg. Eenmaal in Hårbolle doet het weer er nog wat bovenop. De betaalautomaat werkt niet en de haven ziet er niet uit. Er is wel een winkeltje mat van alles maximaal 2 stuks en dus veel lege planken. Ze verkopen vooral ijsjes aan toeristen en een hamburger lukt ook nog wel. Een soort overlevingskamp zeg maar. En het weer? Wordt wederom een graadje erger.

13 juli dag 70 Hårbolle/ Mon

Dit is geen weer om het Sund op te gaan voor een goeie 55 km naar Gredser. We blijven nog maar even liggen. Onze voornemens waren goed, de wekker stond op 5:30 uur. Ik was al eerder wakker, hoorde de wind, voelde hoe de stroming en de golven Silver probeerde te verleiden en draaide me nog een keertje om. De dag doorgebracht met wat klusjes en ik spot een ringslangetje die we op de foto willen hebben. Maar dat viel nog niet mee. Na een korte wandeling maar wat gedronken, op tijd in de bedstee zodat we morgen weer een poging doen.